
Arpa gübreleme tek yıllık bir gün bitkisi olan arpanın verimli olması için şarttır. Ülkemizde arpa yetiştiriciliği sık yapılır. Bunun en önemli sebebi arpanın bir çok toprak çeşidi ile uyumlu olmasıdır. Gübrelemeye ek olarak yağış miktarı arpanın verimini belirler. Yağan yağmur toprakta ne kadar emilebilirse o oranda etkili olacaktır. Eğer toprak hemen çatlarsa ve nemsizse arpalardan verim alınamaz. Toprağın pH isteği yine verim açısından önem taşır. En çok 7 ile 7.7 arasında değişen pH değerlerinde verimli arpa yetiştirmek mümkün olur. Bunun için organik solucan gübresi kullanarak daha kısa sürede daha kaliteli, dolgun arpa yetiştirebilirsiniz. Sitemiz üzerinden diğer arpa gübrelerini de inceleyebilirsiniz, arpa gübreleme hakkında detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.
Arpa Gübreleme Zamanı Nasıl Hesaplanır?
Arpa gübreleme zamanı yapılan gübreleme yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Eğer arpa gübreleme yapmak için taban gübre ekim mibzeri kullanılıyorsa, ekimle birlikte yapılmalıdır. Eğer gübreleme serpme şeklinde yapılıyorsa en ideal olan ekimden bir hafta sonra arpa gübrelemeyapmaktır. Üst gübre için ise, mümkünse kardeşlenme döneminde gübre verilir. Bu yöntemde bitkilerin yanmadığından emin olmak için bol bol sulama ve yağış yapılması gerekir. İçeriğinde protein olan azotlu gübreleri kullanıyorsanız dikkat edin. Maltlık olarak üretilen arpalarda, yüksek protein içeriği iyi değildir. Bu nedenle protein içerikli gübrelerin bir an önce kullanılması önerilir. Bu size hem zaman hemde maddi açıdan kazanç sağlayacaktır.
Arpaya gübre atmak toprak analizi ile ilgilidir. Eğer bu analizler daha önceden yapılmadıysa, arpaya verilen gübre miktarı minimum olmalıdır. Arpa yetiştiricisi olanların, gübreleme işlemleri için tavsiye edilen rakamlara uymasında fayda vardır. Bu miktarlar taban gübre olarak 15 kg’da DAP ve üst gübre miktarı olarak da 10 kg olarak belirlenmiştir. Eğer hava şartları uygun olursa, üst gübre miktarı iki parçaya bölünerek de verilebilir. Aynı şekilde buğday gübreleme programı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Sulanan Arpa için Arpa Gübreleme Programı
Sulanan arpalar için arpa gübreleme programı için üç farklı zamandan bahsedebiliriz. Bu zamanlar:
- Ekimde tabana arpa gübreleme,
- Mart başında fırfırla arpa gübreleme,
- Ot ilaçlamasında arpa gübreleme,
- Mayısta yağmurlama ile gübreleme olarak sıralanabilir.
Ekimde tabana arpa gübreleme yaptığınız zaman, 1000 metre kare başına:
- 14 kg DAP,
- 10 kg toz kükürt,
- 10 kg kati hümik asit önerilir.
Mart başında fırfırla yapacağınız arpa gübreleme için:
- 10 kg üre,
- Nisan başı dönemi gelince fırfır ike 10 kg AN önerilir.
Ot ilaçlamasında holderin 100 litresi için ise 500 g üre ile, 300 g çinko sülfat önerilmektedir.
Son olarak mayısta yağmurlama ile:
- 100 kg çinko sülfat,
- 10 kg amonyum sülfat,
- 1 L sıvı hümik asit önerilmektedir.
Buğday ve Arpa Gübrelerken Bunlara Dikkat!
Buğday ve arpa gübrelemesinde dikkatli olunacak noktalara özen gösterilirse, üründen alınan verim kendiliğinden artacaktır. Arpa gübresi ile ilgilenen kişiler şu noktalara dikkat etmelidirler:
- Yağışta sulama yeterli mi,
- Azotlu gübre ile yatma arasında nasıl bir ilişki var,
- İklim özellikleri arpa gübreleme için el verişli mi,
- Un randımanı ve kalite nasıl,
- Azotlu gübreleme ve pas hastalığı arasındaki ilişki,
- Taban gübresi çeşidi,
- Gübrenin uygulama zamanı ve miktarı,
- Metre kareye düşen tohum sayısı gübreleme yapmak isteyen kişilerin aklında daima bulundurulmalıdır.
Arpa Gübrelemesinde Toprak Altı Uygulaması
Toprak altı gübreleme uygulaması ekim ayında tohumun ekim zamanında yapılabilir. Arpa gübreleme bu yöntemle yapılacaksa en iyisi gübre derinliğinin tohumun düşüş yerinden 5 ya da 6 cm sağında olmasıdır. Dilerseniz son toprak işlemesi ile birlikte bu gübreyi verebilirsiniz. Dileyenler kombine mibzer de kullanabilir.
Arpa Gübrelemesinde Toprak Üstü Uygulaması
Üst gübreleme uygulaması zamanı kardeşlenme başlangıcı ile belirlenir. Buna göre kardeşlenme safhasının başlamasından sapa kalkma dönemine kadar olan süreç üst arpa gübreleme için idealdir. Eğer yağışı yeterli olan bir yerde bu işi yapıyorsanız, üst gübreleme işlemini iki defada yapmanız gerekir. Yağışı az olan yöredeyseniz ve sulama yapılmayacaksa arpa gübrelemenin tek seferde yapılması daha mantıklı olur. Üst gübreleme yönteminde azot miktarını belirleyen en önemli etken yağış ve sulama durumudur.
Arpa Gübrelemesinde Yapraktan Gübreleme Uygulaması
Yapraktan arpa gübreleme uygulaması çoğu zaman yabancı otların yapraklarının kullanılması ile olur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, güvenilir bir firmanın ilaçlamasından faydalanmanızdır. Aksi halde yapraktan arpa gübreleme yapmak yarardan çok zarar getirebilecektir. Daha ekonomik bir arpa gübreleme yapmak isterseniz, toz formda olanları tercih etmeniz önerilmektedir. Toz formda olan yaprak gübreleri ilaçlama tankı içinde eritildikten sonra kullanılırlar. Diğer yaprak gübreleri ise katı formdadır. Katı formda bulunan gübrelerin içinde yer alan aktif maddelerin miktarının, toz olanlara kıyasla 2 kat daha az olduğu tespit edilmiştir. Bu da toz gübrelerin hem ekonomik anlamda hem de verim anlamında daha çok tercih edilmesine neden olmuştur.
Toz formda olan gübreler farklı ağırlıklarda satılırlar. Siz 25 KG paketler içinde olan 15 30 15 +me ya da 20-20-20 me gübrelerini tercih edebilirsiniz. 100 litre suda yarım litre ile 1 litre arasında kullanmanız gerektiğini unutmayın. Dilerseniz aynı gübreleme yöntemini buğday için de yapabilirsiniz.
Yapraktan Arpa Gübrelemesi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Yapraktan arpa gübreleme uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Sabahın erken saatlerinde sulama yapılmaması gerekir.
- Güneşin çok olduğu, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda uygulama yapılması önerilmez.
- Rüzgarlı havalar yapraktan arpa gübreleme uygulaması için uygun değildir.
- Gübreleme uygulamasını yaparken yaprakların en iyi şekilde her tarafının ıslandığından emin olmanız gerekir.
- Eğer arpa gübreleme yaptıktan sonra yağmur yağdıysa, tekrar işlemi yapmanız önerilmektedir.
- Kullandığınız gübrelemelerin TSE ve EC Fertilizer standartlarına uygun olduğundan emin olun. Bu standartlarda olan gübreler için https://e-gubre.com/ adresini ziyaret edebilisiniz.
- Gübreleme yapmak için eğer sıvı formda olanları tercih ettiyseniz, ambalajın sağlam olduğundan emi olun.
- Gübrelerin içeriğini okuyun ve katkı dolgu maddesi içeren gübreleri tercih etmeyin.
- Gübreleme yapmak için 20 gün ara verin ve işlemi tekrar edin.
- Gübreleme ilacı ile birlikte diğer ilaçları da kullanabilirsiniz.
- Kullanımı sakıncalı olan ilaçlar kalsiyum ve bakır içerenlerdir, bunun dışındaki ilaçlar gübrelemenin desteklenmesine yardımcı olacağından tercih edilebilir.
- Topraktan demir uygulaması olacaksa gübrenin EDDHA formunda olması gerekir.
- Katı formda yaprak gübrelerini tercih ettiyseniz, önce ürünün kalitesini test edin. Bu formdaki gübrelerin, 1 litre suyun içinde en az 200 gr erimesi gerekir. Yalnızca potasyum sülfat istisnai bir durumdur.
- Gübreyi sülfatlı, fosforlu ya da kalsiyumlu diğer gübreler ile birleştirmeyin.
- Meyve ağaçları için uygulama yapıyorsanız, çicek döneminde, meyve silkme döneminde ve göz kabarması döneminde uygulama yapmayınız.
- Meyveler için en ideal gübreleme zamanı özellikle taş çekirdekli olanlar için hasat sonrası dönemdir.
- Katı formdaki gübreler suda eridikten sonra tortu meydana getirmemelidir.
Damla Sulama ile Arpa Gübrelemesi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Damla sulama arpa gübreleme uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Arpa gübreleme öncesinde sulama suyunun analizi yapılmalıdır.
- Farklı gübreler aynı gün içinde verilmemelidir. Özellikle kalsiyumlu gübrelerin verilmesi sakıncalıdır.
- Gübreleme planı oluşturulmalı bu plan oluşturulurken de üretim sezonları baz alınmalıdır.
- Ağaçlar için yapılan gübrelerde ağacın yaşı, boyu, cinsi gibi özellikleri dikkate alınmalı, bu özelliklere uyan yöntem tercih edilmelidir.
- Topraktan uygulanan kompoze gübreleri eritmeyiniz. Aksi halde tıkanmalar yaşanacaktır.
- Özellikle kışın, ısıtmanın da olmadığı yetiştiricilik zamanlarında azotlu gübre kullanmak sakıncalıdır. Yüksek dozlu azotlu gübrelerden sakının.
- Her sulama yaptığınız zaman gübreleme yaptığınızdan emin olun. Bu adımı atlarsanız tuzluluk etkisi ortaya çıkacaktır.
- Arpa gübrelemesi yapılırken damla borusunda 5 ile 8 dakika arasında su geçecek kadar işlem yapılması yeterli olur.
- Hasat dönemlerinde potasyum ağırlığı fazla olan gübrelerin tercih edilmesi önerilir.
- Eğer borularda kireç birikimi olduğunu gözlemlediyseniz fosforik asit kullanımından şiddetle kaçınmanız gerekir.
- Dengeli gübre kullanımı önemlidir. Meyve tutumundan hasat başlangıcına kadar istikrarlı şekilde dengeli gübre kullanımı yaptığınızdan emin olun.
Arpa için Gübreleme Hazırlıkları Nasıl Yapılır?
Arpanın gübrelenmesi için hazırlıkların yapılması önemlidir. İlk aşama olarak toprağın pisliklerde ve kalıntılardan temizlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra sürümler yapılmalıdır (15 ile 25 cm arasında bir değer sürümler için idealdir.). Keseklerin kırılması için hazırlıklar devam eder. Bu sırada gübrenin dozu ve toprağın yapısı analiz edilerek gerekli hesaplamalar yapılır. Gübre bölümü yapılırken iklim özellikleri dikkate alınır. Üst gübre 2’ye bölünebilir. Arpanın su ihtiyacı çoksa 2 kere gübre verilir.
Arpa Gübrelemek için En Uygun Topraklar Hangileridir?
Arpa gübreleme için uygun toprak içeriğinde organik miktarı yüksek olandır. Havalanabilen, uygun nem oranındaki, milli ve zengin topraklar gübreleme için uygundur. Bu topraklar nötr reaksiyon gösterir ve tavlıdır. Arpa gübreleme için toprağın düzenlenme sürecinde, toprağın yapısal bozuklukları mutlaka giderilmelidir. Bunun için toprak düzenleyici ürünler kullanılabilir. Düzenleyici ürünlerin kullanılmasına rağmen, toprakta yeterli besin bulunmayabilir. Burada arpa gübrelemesi yapmak gerekir. Bu gübreleme sayesinde eksik olan maddeler, bitki kökleri aracılı ile alınır. Bu da arpa da verimin hızlı bir şekilde artmasını sağlayacaktır. En kaliteli gübreleri almak için sivisolucangubresi.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
Arpa Gübrelemesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Arpa gübreleme de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Örneğin kullanılan gübrelerden tam verim alınması için mutlaka toprağın aktif vaziyette olması gerekiyor. Aktif olmayan toprak üzerinde kullanılan gübreler toprak tarafından kabul edilmediğinden etkili olmuyor. Gübrelerin bitki köklerine geçmesi ancak toprağın hareketli olması ile oluyor aksi halde yalnızca arpada değil, bütün ürünlerde ciddi bir verim problemi ile karşılaşılmış oluyor. Kullanılan gübrenin kalitesi en önemli etkenlerden bir tanesidir. sivisolucangubresi.org gibi güvenilir kaynaklardan satın alınan gübrelerden elde edilen sonuçlar daha tatmin edici oluyor.
Arpa gübrelemesi için dikkat edilmesi gereken noktalar yalnızca arpa için değil, arpa benzeri çavdar, yulaf, buğday ve buna benzer diğer mahsuller için de geçerlidir.
Arpa Gübrelemesi Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Arpa gübreleme yapmanın faydası saymakla bitmiyor. Dikkat edilen noktalar üzerinde yeteri kadar durulursa, siz de bu faydaları gözünüzle göreceksiniz. Bu faydalar arasında:
- Kardeşlenmenin daha çok olması,
- Topraktan çıkan yabancı otların sayısında azalma olması,
- Bitkilerin ve toprağın hastalıklara karşı daha çok dirençli olması,
- Bitkilerin daha iyi köklendiğini görmek yer alır.
Bütün bu sebepler arpa gübreleme yapmanız halinde ne kadar kazançlı çıkacağınızı gözler önüne seriyor. Arpa gübreleme yaparken mutlaka sitemiz üzerinden çeşitli ürünleri incelemeli ve faydalı kısımlarını okuyarak daha geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.
İlk yorum yapan olun