Bahçe Gübresi Nedir? Bahçe Gübresi Nasıl Olmalıdır?

Güzel bahçeler yaratmak için insanlar farklı farklı bahçe gübresi çeşitleri kullanıyor. Kimisi kimyasal gübreler ile kolaya kaçarken kimileri organik gübreden vazgeçemiyor.

Bu yazımızda bahçelerde kullanılan gübre çeşitlerinden ve çok kolaylıkla ulaşabileceğimiz hangi atıklardan bahçeleriniz için sağlıklı bahçe gübresi yapılabileceğinden bahsedeceğiz.

Bahçe Gübresi Nasıl Olmalıdır?

Bahçenize kimyasal veya sentetik gübre kullanmak istemiyorsanız ve kendi sebzelerinizi yetiştiriyorsanız doğal bahçe gübresi tercih etmenizde yarar vardır. Yazımızda özellikle zararlı ve pahalı kimyasallar kullanmadan kendi doğal bahçe gübrenizi nasıl yapacağınızdan bahsedeceğiz. Organik ve bahçe için zararlı olmayan doğal gübreler temel olarak sadece 3 ana besin maddesine ihtiyaç duyarlar. Bunlara kısaca NPK adı verilir. Yani:

  • Nitrojen (N)
  • Fosfor (P)
  • Potasyum (K)

Bitkinin sağlığı için yeşil yaprak ve gövdelerin çiçeklenmesi ve nihayetinde meyve vermesi için fosfor ve potasyum ve bitkinin büyümesi için de azot gereklidir. Ancak bitkilerin mikro besinlere de ihtiyacı vardır. Bunlar da genellikle magnezyum, kalsiyum ve kükürt içerir. Şimdi kolay ve zararlı olmayan gübreler nasıl yapılır inceleyeceğiz.

Kahve Posası

Kahve posasının zayıf bir toprağa bilhassa azot ekleme özelliği vardır aynı zamanda toprağın asiditesini arttıran bir doğal bahçe gübresi olarak görev yapar. Güller, ortancalar, manolyalar ve orman gülleri tarafından özellikle sevilen bir gübredir. Bitki tabanındaki toprağa % 25’e kadar kahve posası ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda topraktaki organik maddeleri de geliştirir.

Muz Kabuğu

Doğal bir bahçe gübresi olarak Muz Kabuğu potasyum, fosfor ve kalsiyum içeren muz kabukları, çiçeklenme ve bitkilerin üremesi için mükemmeldir. Sadece bitkinin tabanındaki toprağa muz kabuklarını gömmeniz yeterlidir. Ayrıca biriken muz kabuklarını atmak yerine derin dondurucuda saklayarak gerektiğinde gübre olarak kullanabilirsiniz.

Başka bir yöntem olarak da eğer bir su püskürtücü kullanmayı tercih ederseniz, bir muz kabuğunu 2 ila 3 gün suya batırıp, daha sonra bitkileri veya fideleri sulamak için bu suyu kullanabilirsiniz.

Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Çim Coşturan Gübre Nedir? Faydaları Nelerdir?

İngiliz Tuzu (Epsom Tuzu)

İngiliz Tuzu doğal bir diğer bahçe gübresi olarak toprağa magnezyum ve sülfür ekler. Bu özellikle domates ve güller için iyidir. İngiliz tuzundan elde edilen tuzlu su, ekim için ve aynı zamanda bitkileri taşırken meydana gelen nakil şokunu azaltmak için idealdir.
Bunun için 4 litre suya 1 çorba kaşığı İngiliz tuzu koyup bu karışımı iç ve dış mekân bitkileri için kullanmanız yeterlidir.

Yumurta Kabukları

Doğal yumurta kabuğu bilhassa bahçe bitkilerinde iyi bir bitki büyümesi için gerekli olan kalsiyum bakımından çok zengindir. Örneğin domates bitkisinde çürümüş domates çiçekleri varsa, muhtemelen kalsiyum eksikliği olan bir toprağa sahipsiniz anlamına gelir. Bunu düzeltmek için yumurta kabuklarını ezin ve toprak yüzeyinin altına gömün. Daha iyi bir verim için 20 yumurta kabuğunu ve 4 litre suyu karıştırın. Yumurta kabuğunu birkaç dakika kaynatın, sonra bir gecede suda bekletin. Bir süzgeç kullanın ve sıvıyı bir püskürtme şişesine dökün. Doğrudan toprağa püskürtün. Bu yolla çok pratik ve masrafsız bir bahçe gübresi elde etmiş olursunuz.

Kesilmiş Çimler

Kesilmiş doğal çim yüksek azotlu gübre elde etmek için harika bir yoldur. Bu bahçe gübresi yapımının tarifi çok basittir ve ayrıca biçilmiş çimlerinizi geri dönüştürmeyi sağlar. 25 litre taze kesilmiş çimi bir kovaya doldurun ve üzerini su ile örtün. 3 ila 5 gün bekletin. Böylece geri dönüştürülmüş bahçe gübresi elde etmiş oldunuz.

Gıda Atıkları

Evde pişirmiş olduğunuz bitkisel kökenli hiçbir gıdayı ve gıda suyunu atmayın. Bunların hepsinin suları bitkilerin ihtiyaç duyduğu değerli mineralleri barındırır.

Yeni yazımızda mineral tablosundaki isimlerinin baş harflerinden yapılan kısaltma CAN Gübresi denilen Amonyum kalsiyum nitrat gübresi hakkında bilgi vereceğiz. CAN Gübresi nasıl üretilir, hangi alanlarda kullanılır ve temel avantajları nelerdir yazımızda bulacaksınız.

Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Şeker Pancarı Gübreleme Programı

CAN Gübresi

CAN Gübresi özellikle çiftçiler tarafından tercih edilen, uygulamada pirinç hariç tüm bitkilerin gübrelenmesinde en yaygın kullanılan gübredir. Yapısında %26 azot bulunur. Kalan yarısı nitrojen (NH4) ve diğer yarısı ise Nitrat (NO3) şeklindedir. CAN Gübresi toprağın PH değerini etkilemez, bu açıdan nötr bir gübredir. Özellikle buğday ve arpa gibi tahıllar için kullanılan CAN Gübresi, aynı zamanda tüm ürünler için bir temel bir gübre olarak kullanılmaktadır. Başka bir deyişle diğer sentetik veya biyolojik gübreler içinde bir destekleyici gübre ürünü niteliğindedir. Moleküler formülü, 5Ca (no3) 2 nh4.no3.10h2o şeklindedir. Organik solucan gübremizi can gübresi olarak deneyebilirsiniz. Bizimle iletişime geçiniz.

Temel Kimyasal Özellikleri

CAN Gübresi amonyum ve kalsiyum nitrat, konsantre bir amonyum nitrat çözeltisinin bir tür kalsit ile karıştırılmasıyla elde edilir ve daha sonra granül haline dönüştürülür. Toprağa doğrudan uygulanan CAN Gübresi dökme karışımlar veya üçlü gübre bileşikleri içinde bileşen olarak kullanılan kuru ve temel tarımsal gübre ürünüdür.
Bununla birlikte, amonyum nitratın bazı dezavantajları vardır özellikle bazı koşullar altında patlayabilen güçlü bir oksidandır ve kullanımı ve kullanımı bazı ülkelerde çok kısıtlayıcı düzenlemelere tabidir. Bu iki formdaki amonyum nitrat için bir başka zorluk da, diğer gübrelerden daha düşük bir kritik bağıl nem seviyesi kazandıran higroskopik doğasıdır.

CAN Gübresinin Tarımsal Üretimde Yeri

CAN Gübresi içinde nitrat ve amonyum elementleri ideal bir oranda bulunur ve tarım ve bahçecilikte sağlıklı bitkilerin büyümesi için uygun bir gübre olan amonyum kalsiyum nitratı oluşturur. Bitkiler için gerekli azotu sağlar. Büyük tarlalar ve çoklu uygulama yöntemleri için uygundur. Uygulama dönemine bakılmaksızın her türlü ürün için uygulanabilir. Diğer yandan özellikle organik gübrelere göre son derece ekonomiktir.
CAN Gübresi özellikle büyük arazilerde endüstriyel tarım yapan kişi ve çiftlikler için özellikle son yıllarda vazgeçilmez bir gübre türü haline gelmiştir.

Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Ayçiçeği Gübreleme Programı Nasıl Yapılır?

CAN Gübresi Üretimi

CAN Gübresi üreticiler tarafından büyük döner tipler içinde üretilir. Döner tüpler içinde granülatör, kurutucu, soğutucu ve enrober aşamalarında n geçen malzeme CAN Gübresi granüllerine dönüşür. Cam gübresi genellikle 5 – 15 – 25 kiloluk paketlerde satılır. Organik bir gübre olmasa da güneş ışığı ve bilhassa UV ışınlarından korunmasında fayda vardır.

Amonyum Kalsiyum Nitratın Faydaları

CAN Gübresi özellikle tarımsal alanda gübre ve tohum gibi sanayilerin gelişmesi ile piyasada birçok türevde yer almaktadır. Piyasa CAN17 veya CAN27 gibi birçok CAN Gübresi çeşidi vardır. Bunlardan bir kısmı firmaların ürettikleri patentli ürünlerdir. Bu tip gübreler esas olarak benzer özelliklerde olup benzer faydaları sağlasalar da özellikle farklı iklimlerde ve farklı coğrafyalarda yapılan tarımsal faaliyetlerde bölgenin ve iklimin kendine has ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmişlerdir. Üreticiler bilhassa gübrenin uygulanacağı toprağın azıt seviyesi, nem oranı be mineral yapısına göre hazırladıkları gübre kompozisyonunun yapısını değiştirip en verimli gübre kompozisyonunu bulmaya çalışmaktadır.

CAN Gübresi kullanımının başlıca avantajları şunlardır:

  • Düşük maliyetli ve kolay depolanabilir olması
  • Üretiminin çok yaygın olması
  • Her türlü bitkisel üründe kullanılabilmesi
  • Düşük miktarlarda torba ile alınabilmesi ve stoklama ihtiyacının olmaması
  • Konsantre bir gübre olması
  • Bitkilerin ihtiyacı olan azot miktarını istikrarlı ve uzun süre sağlayabilmesi
  • Çok çeşitli yöntemlerle uygulanabilmesi, sulama suyuna karıştırılabilmesi
  • Çevreye zararlı bir gübre olmaması
  • Bitkilerde çiçeklenmeyi arttırması

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*