Organik Solucan Gübresi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Organik solucan gübresi, sürüngenler kategorisine giren toprak solucanlarından faydalanılarak üretilen gübre çeşididir. Solucan gübresi organik tarımın en önemli elementidir. Bu gübre çeşiti, toprağın yapısına herhangi bir zarar vermez. Aksine yarar sağlar. Bir toprakta çok fazla farklı canlı ve solucanlar yaşamaktadır. Solucanlar, toprağı işleme özelliklerine sahiptirler. Bu solucan türüne, Allolobophora caliginosa adı verilir. Solucan gübresi oluşumundaki basit mantık şu şekildedir, solucanlar, kendi besinlerini elde etmek için, vücutlarına bir miktar toprak alırlar. Bu toprakta bulunan bazı mineralleri enzimlerler ve geri kalanları atık olarak dışarı yani tekrar toprağa bırakırlar. Bu atıklar ise, oldukça yüksek besin değerine sahip gübreleri oluşturur. Solucanların gece beslenmeleri sonucu oluşan bu maddeye humus adı verilir. Yeterli miktarda gübre oluşabilmesi için, belli miktarda solucan gerekir.

Solucan gübresi kullananlar diğer kimyasal gübre kullanıcılarına kıyasla, ürünlerinde daha fazla verim elde ederler. Sıvı gübre kullanımı için sıvı solucan gübresi denenmelidir. Bu sayede verim ve kalite artışıyla birlikte sıvı gübre kullandığınız için gübre maliyetleriniz düşecektir.

Sıvı Solucan Gübresi Nedir?

Sıvı solucan gübresi, solucanlardan elde edilen organik gübrenin, sıvı hale getirilmesinin bir sonucudur. Solucanların midelerinde bulunan, toprak için fayda sağlayan çok fazla mikroorganizma bulunur. Bu aminoasitler ve enzimler, toprakta oluşması muhtemel hastalıkların önüne geçer. Solucanların sindirim sistemlerinde bulunan doğal sıvıya Sölom sıvısı adı verilir. Bu sıvı, patolojik bitki hastalıklarını önleyici özelliğe sahiptir. Sıvı solucan gübresi kullanımının sağlayacağı faydalar şu şekilde olacaktır;

  • Bitkinin direnci, köklerin gücü artar.
  • Bitki daha hızlı yetişir ve bitkiden tam verim alınır.
  • Soluncan gübresi kullanılarak yetişen bitkilerde hastalık görülme olasılığı oldukça düşüktür.
  • Solucan gübresi kullanılarak yapılan gübreleme işlemlerinde, besinler uzun süre boyunca toprakta muhafaza edilir ve bitkilerin beslenebilme süreleri uzar. Bu sebeple, toprak sık sık gübrelenme ihtiyacı hissetmez.
Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Denizli Solucan Gübresi Nedir? Kekik Üretiminde Avantajları

Solucanlar, şehirlerde beslendikleri zaman elde edilen gübre yarar sağlamaz. Tam tersi içerdiği kimyasallar nedeniyle, bu gübre zararlıdır. Yapay solucan çiftliklerinde faydalı solucan gübreleri elde edilir. Solucan gübresi sıvı olarak kullanıldığında, toprağa daha erken nüfuz eder ve gübreden alınacak verim artar. Sıvı gübre olarak sıvı solucan gübresi kullanılabilir. Sıvı gübre ihtiyacınızı sıvı solucan gübresi ile karşıladığınızda muhteşem sonuçlar elde edilir.

Sıvı Solucan Gübresi Uygulaması Nasıl Gerçekleşir?

Sıvı solucan gübresi kullanım şekli, oldukça kolaydır. Gübre uygulanırken izlenecek adımlar şöyledir;

  • Gübrelenecek olan bitki sebze ise, 50 ya da 60 gram miktarında sıvı gübre, fide çukurlarına yerleştirilerek çukurlar toprak ile örtülür ve ardından sulama işlemi gerçekleştirilir. Gübrelenecek olan bitki meyve fideleri ise, aynı işlem, gübre 1,5 kg olmak kaydı ile uygulanır.
  • Yetişkin meyve ağaçları gübreleme işleminde, ağacın düştüğü gölge alanı kadar kazılacak olan çukura, çukurun çapı ile eşdeğer miktarda gübre koyulur ve çukurun üzeri toprak ile örtülerek sulama işlemi gerçekleştirilir.
  • Kişiler eğer tohum ile fide yetiştiriciliği yapmaktalarsa, normal karışımın 1/3’ü kadar solucan gübresi, karışıma eklenerek gübreleme işlemi gerçekleştirilir.
  • Süs ve saksı bitkilerinde, saksıların üzerinden ince bir toprak katmanı dışarı çıkarılır. Daha sonra bu kısım, sıvı gübre ile doldurulur. Gübre eklenirken, altta kalan toprağın tamamen kapanmasına dikkat edilir. Daha önce çıkarılmış olan toprak ile saksının üstü örtülür ve bitki sulanır.

Böylece, bitkilerden ve tarım faaliyetlerinden alınacak olan verim de maksimum hale getirilir. Sıvı gübre olarak sıvı solucan gübresi kullanılmalıdır.

Toprakta Eksik Olan Besinlerin Takviyesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Toprak, verimli olmadığı sürece, istenilen mahsulu bizlere vermeyecektir. Pek çok organik ve inorganik sebepler, toprakta var olan besinlerin azalmasına hatta yok olmasına sebep olur. Besinler ve elementler, muhakkak toprağa geri verilmelidir. Bunun için yapılabilecek en olasılıklı çözüm ise, gübrelemedir. Gübreleme; tarım sektöründe, toprağın kaybettiği besinlerin ve farklı elementlerin, toprağın verim ve kapasite gücünü artırmak amacıyla, yeniden toprağa suni yollarla verilmesi anlamında kullanılan terimdir. Gübre ise, bu doğrultuda kullanılan tüm maddelere verilen isimdir. Tarım faaliyetleri gerçekleştirmekte olanlar, bu konuda sıvı gübre mi katı gübre mi sorularını sormaktadırlar. Her iki gübre türünün de kullanıldığı ve faydalı olduğu farklı alanlar bulunmaktadır. Sıvı gübrenin, diğerlerine oranla daha faydalı olduğu durumu bir nevi kabul gördüğünden, son zamanlarda sıvı gübre imalatı da artmış durumdadır. Sıvı gübre katıya oranla daha faydalıdır.

Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Samsun Solucan Gübresi (Yeniçağ Gübresi) Faydaları Nelerdir?

Gübreleme Neden Önemli Bir Faktördür?

Gübreleme, tarımın temel faktörüdür. Erozyonlar, çevre kirlilikleri, gereğinden fazla soğuk ya da sıcak olmaya başlayan hava koşulları, toprakların dengelerini değiştirir ve toprak verimini sanılandan fazla azaltır. Bir toprakta gübreleme yapılmasının önemli iki temel sebebi vardır. Bu sebepler şöyledir;

  • Bitkilerin yetişmeleri ve olgunlaşmaları için gerekli olan besin miktarının toprağa verilmesi gerekliliği,
  • Toprağın, fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak veriminin artırılması, böylece, yapılan tarımdan maksimum fayda sağlanması durumu

Kısacası, tarım yapan biri, özellikle günümüz koşullarında, yapmakta olduğu tarımdan maksimum fayda sağlamak istiyorsa, gübreleme yapmak durumundadır.

Gübrelemede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Gübreleme, rastgele ve belli kurallar takip edilmeden yapıldığında, yarardan çok zarara sebep olacaktır. Bu nedenle, gübreleme işlemleri yapılırken, belli kurallara özen gösterilmesi gerekecektir. Bu kurallardan şu şekilde bahsederiz;

  • Gübreleme yapılacak olan toprağın, potasyum, fosfor, azot miktarları toprak tahlili yapılarak araştırılmalı ve toprağın hangi elementlere ihtiyacı olduğu anlaşılarak, gübreleme işlemi bu doğrultuda yapılmalıdır.
  • Toprağı gereğinden fazla gübreliyor olmak, toprağa yarar sağlamaz. Tam tersi, bu işlem toprağa zarar verir.
  • Gübreleme yapılırken, hangi mevsimde olunduğu dikkate alınır. Bu durum, bitkileri soğuk kış mevsimine hazırlamak adına önem arz etmektedir. Gübrede yer alması gereken fosfor oranı, mevsimden mevsime göre değişiklik gösterecektir.

Gübreleme Çeşitleri Nelerdir?

Gübrelemede, kimyasal ve organik gübreleme yöntemleri kullanılmaktadır. Kimyasal gübreleme, toprak ve çevre açısından zararlıdır. Bu zararın uzun vadedeki yaptırımı son dönemlerde daha iyi anlaşılmış olduğu için, ziraat bilimciler, organik gübre kullanımını desteklemektedirler. Bu yöntemlerden organik olanı bitkiler ve toprak yapısı açısından çok daha fazla faydalıdır. Organik gübreleme, katı ya da sıvı gübre olarak uygulanır. Hayvan gübreleri, kompost, yeşil gübreleme, turba toprağı, organik katı gübreleme çeşitleri arasında yer alır.

Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Solucan Üretim Tesisi Nasıl Kurulur? Maliyeti Nedir?

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*