
Pamuk gübreleme, ürün miktarını, çırçır randımanını ve son olarak lif kalitesini arttırdığı için önem arz etmektedir. Bu faydalar üretim maliyetini de en aza indirgemenize yardımcı olmaktadır. Pamuk gübreleme programı için yazımızın tamamını okuyunuz.
Pamuk bilindiği gibi sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Gece gündüz sıcaklığı ve toprak sıcaklığı pamuğun yetişme süresini ve ürün kalitesini etkilemektedir. Bu nedenle pamuk yetiştirilen bölgeler genellikle toprakları hafif yapıda olan ve topraklarında su tutma özelliği olan bölgelerdir. Ülkemizde genellikle Ege, Akdeniz ve GAP bölgelerinde yetiştirilmektedir. Pamuk yetiştiriciliği için en ideal bölgenin ise GAP bölgesi olduğu bilinmektedir. Toprak ve iklim özelliklerinin yanı sıra pamuk gübreleme teknikleri de pamuk üretiminde en önem arz eden hususlardan birisidir. Doğru pamuk gübreleme tekniği verimi arttırırken yanlış gübreleme pamuk bitkisinde çeşitli minerallerin eksik kalmasına ve bu sebeple üretimin ve verimin düşmesine sebep olmaktadır.
Pamuk Gübreleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pamuk bitkisini gübrelerken dikkat edilmesi gereken hususlar, bitkiden en yüksek verimi almak için önem arz etmektedir. Pamuk bitkisi toprakta bulunan besin maddelerinin tamamını bünyesine alan bir bitki değildir. Pamuk gübreleme ile bitkiye verilen besin maddelerinin büyük bir kısmı toprakta kalmaktadır. Ancak yine de bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin sağlanması gerekmektedir. Pamuk gübreleme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken bitkinin ihtiyacı olan gübreyi sağlamaktır. Bu nedenle bitkide toprak ve yaprak analizi yapmayı tercih etmeniz uygun olacaktır. Pamuk gübreleme için gübre miktarları genel olarak şu şekildedir:
- Azotlu gübre: Dekar başına 14 ila 16 kilogram arasında verilmesi gerekmektedir.
- Fosforlu gübre: Dekar başına 4 ila 6 kilogram arasında verilmesi gerekmektedir.
Pamuk Taban Gübresi Programı ve Yapımı
Pamuk gübreleme programı ve yapımı, bitkinin besin maddelerine olan ihtiyacına göre ayarlanmaktadır. Bu durum ekim usulüne göre değişiklik göstermektedir. Gübreyi ve tohumu ayrı kısımlardan veren kombine ekim makineleri kullanılacaksa, serpme pamuk gübrelemesi ile verilen miktardan daha az gübre vermek yeterli olmaktadır. Bu durumda aradaki fark genellikle 2 ila 4 kilogram olacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu durumda pamuk taban gübrelemesinin tohumun yerleştirildiği derinliğin 5-6 santim daha derinine yapılması gerekmektedir. Doğrudan tohumun altına değil, sağ ve soluna denk gelecek şekilde yapmak daha mantıklı olacaktır. Çünkü yağış ve sulama suyu gübreleri hareket ettirmektedir.
Serpme gübreleme yapmak içinse pamuk ekiminden 15 gün öncesine kadar pamuk gübreleme işlemi yapmak gerekmektedir. Bu durumda pamuk taban gübresi toprağın ortalama 15 ila 20 cm derinliğinde yapılmalıdır.
Pamuk Gübre Fiyatları Nedir?
Pamuk gübreleme yaparken ister taban ister yaprak gübreleme esnasında %100 organik koops solucan gübresi kullandığınız da olumlu etkilerini göreceksiniz. İçerisinde barındırdığı elementler, mikroorganizmalar, yararlı bakteriler sayesinde daha kaliteli ürün alırken daha fazla hasat elde edeceksiniz. Önceden kullandığınız, tecrübe ettiğiniz gübrelerle fiyat-kalite kıyaslaması yaptığınızda gübrelemeye harcadığınız paradan da karlı çıkacaksınız. Sitemiz üzerinden hemen sipariş verebilirsiniz.
Pamukta Üst Gübreleme
Pamuk bitkisi üst gübreleme, iki farklı zamanda gerçekleştirilmektedir. İlk üst pamuk gübreleme zamanı için ideal zaman çapalama dönemidir. Bu dönemde serpme şeklinde gübreleme yapılabilmektedir. Üst gübreleme için ikinci ideal zaman ise çiçeklenme dönemidir. Bu dönemi sulama öncesi olarak düşünmek gerekmektedir. İlk sulama dönemi veya ikinci sulama dönemi öncesi zamanlar ideal zaman olacaktır. Gübreleme işleminin hemen arkasından beklemeden sulama işleminin de gerçekleşmesi gerekmektedir.
Üst gübreleme pamuk gübreleme konusunda en önemli gübrelemelerden birisidir. Üst gübrelemeyi doğru zamanda yapmamak hasat vaktinin gecikmesine sebep olmaktadır. Bu durum ayrıca kör koza miktarında da artış meydana getireceği için maliyetiniz artacak ve veriminiz düşecektir. Bu nedenle doğru zamanda vakit kaybetmeden üst gübreleme işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Azotlu Pamuk Gübresi
Azotlu gübreler, bitkinin verim ve kalitesini arttırmak için en önemli besinlerden birisidir. Bitkiye sağladığı faydalar şu şekilde belirlenmiştir:
- Bitkinin çiçek sayısı artmaktadır. Bu durum bitkinin çoğalmasını sağladığı için verimi arttırmaktadır.
- Bitkinin kuvvetini arttırmaktadır.
- Kozaların büyüklüğünü olumlu yönde etkilemektedir.
Pamuk gübreleme işleminde azotlu gübrenin önemi büyüktür. Bununla birlikte zamanına da özen göstermeniz gerekmektedir. Bitkinin azota en çok ihtiyaç duyduğu zaman dilimi, çiçeklenmenin başladığı dönem ile koza dönemi arasındaki bir aylık zamandır. Azot gübrelemesini iki dönem şeklinde yapmanız gerekmektedir.
Potasyumlu Pamuk Gübresi
Potasyumlu gübreler, ülkemizde çok kullanılan gübre çeşitleri değildir. Çünkü ülkemizde pamuk bitkisi yetiştiriciliğinde kullanılan topraklar potasyum bakımından zengin topraklardır. Bu nedenle fazla ihtiyaç duyulmamaktadır. Eğer bitkinizde potasyum eksikliğine dair belirtiler görüyorsanız veya toprak analizinde potasyum eksikliği çıkmışsa, bu durumda potasyumlu gübreler ile gübreleme yaparak eksikliği telafi edebilirsiniz. Eksiklik bulunmadığı sürece ihtiyaç olmayacaktır.
Fosforlu Pamuk Gübresi
Fosforlu gübreler, bitkinin en fazla ihtiyaç duyduğu maddelerden birisidir. Fosforun bitkilere sağladığı faydalar arasında en önemlisi bitkinin erken olgunlaşmasını sağlamasıdır. Bunun yanı sıra liflerin de kalitesini arttırmaktadır. Bununla birlikte fosfor toprağın kendisinde yeterli miktarda bulunabilmektedir. Bu nedenle pamuk gübrelemesi için fosforlu gübreleme yapmadan önce bitkiyi ve toprağı analiz etmeniz gerekmektedir. Toprakta eksiklik bulunmaması halinde fosforlu gübreleme uygulamasına da gerek kalmamaktadır. Toprağı analiz ettirmemeniz halinde fosfor eksikliğini eksiklik belirtilerine bakarak da anlamanız mümkündür.
Fosfor bitkiye verildikten sonra hemen etki göstermemektedir. Bitkinin fayda görmesi için uzun bir bekleme dönemi bulunmaktadır. Bu sebeple azot gübrelemesinden önce fosfor gübrelemesi yapılması gerekmektedir. Gübreleme için ideal zaman toprağın hazırlık aşaması zamanıdır. Fosfor gübrelemesini bitkinin yaklaşık 15 cm derinine yapmanız yeterli olacaktır.
Pamuk Yaprak Gübresi
Yapraktan gübreleme işlemi mutlaka ihtiyaç duyulan bir pamuk gübreleme tekniği değildir. Pamuk yaprak gübresi işlemi gerektiren durumlar genellikle toprak ve bitki özelliklerine bağlı olarak kendini göstermektedir. Yaprak gübreleme gerektiren durumlar şu şekildedir:
- Yaprak gübreleme, topraktan yapılan gübrelemede toprağın özellikleri sebebiyle bitkinin besin maddelerini alamaması durumunda gerekmektedir. Bu durum bitkide eksiklikler şeklinde kendini gösterecektir. Bu durumda yapraktan gübreleme yapmanız gerekmektedir.
- Uygulanacak gübrenin arazi için az miktarda olması halinde topraktan gübreleme yapmak yerine yapraktan gübreleme yapmak daha mantıklı olacaktır. Çünkü pamuk, topraktaki tüm besinleri bünyesine alan bir bitki değildir. Besin maddelerinin pek çoğu toprakta kalmaktadır.
- Toprak gübrelemesi yapmak için ideal zamanlar bulunmaktadır. Bu zamanlarda uygulanma yapılmadığı takdirde verim azalmaktadır. Zamanı geçirmiş olmanız halinde gübreleme işlemini topraktan değil yapraktan yapmanız daha faydalı olacaktır.
- Topraktan gübreleme yaptıktan sonra sulama yapmanız gerekmektedir. Böyle bir imkanınız bulunmuyorsa bu durumda yapraktan gübreleme yapmanız daha faydalı olacaktır.
- Bitkinin bazı durumlarda besin maddeleri azalmaktadır. Bu durum farklı besin maddesine göre sararma, kuruma gibi farklı belirtilerle kendini göstermektedir. Bu durumda yapraktan gübreleme yapmanız bitkinin besin maddelerine daha çabuk ulaşmasını sağlayacaktır.
- Kuraklık, don, zararlı madde gibi durumlarda bitkinin dayanıklılığını arttırmak gerekmektedir. Yapraktan gübreleme yapmanız bitkinin dayanıklılığını arttırmaktadır.
Pamuk Yaprak Gübreleme Zamanı ve Yapımı
Pamuk bitkisine yapraktan gübreleme işlemi yapmak için ideal zaman aralığı sabah veya akşam saatleridir. Pamuk bitkisi genellikle sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Sıcaklık eklenince bitkinin gözenekleri gündüzleri kapalı olmaktadır. Bu durumda pamuk gübrelemesi için yaprağa püskürtülen besin maddelerinin çok az bir kısmı bitkiye geçmektedir. Sabah ve akşam vakitlerinde ise bitkinin gözenekleri açık olacağı için gübrelemeden alınan verim artmaktadır. Zaman konusunda dikkat edilmesi gereken ikinci nokta tarla sulama işleminin üzerinden birkaç gün geçmesidir. Yaprak gübrelemesi yaprağın üstüne püskürtülerek gerçekleştirilmektedir.
Yapraktan gübreleme işlemi zirai ilaç ile birlikte yapılabilmektedir. Bu durumda suyun içerisine hem zirai ilacın hem de gübrenin eklenerek karıştırılması gerekmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken husus öncelikle gübreyi eklemeniz ve yeterince karıştırdığınızdan emin olduktan sonra ilaçları eklemenizdir.
Pamuğun Yeterince Beslenmeme Belirtileri
Pamukta besin maddesi noksanlığı belirtileri oluşabilmektedir. Bu durumu tespit etmenin en ideal yöntemi yaprak ve toprak analizi yapmak olsa da her besin maddesi farklı belirtilerle kendi gösterdiği için analiz yapmadan da anlaşılabilmesi mümkündür. Pamukta eksikliği olabilen besin maddeleri şu şekilde belirlenebilmektedir:
- Azot
- Fosfor
- Potasyum
- Magnezyum
- Çinko
- Kükürt
Pamukta Azot Eksikliği
Pamuk bitkisinde azot eksikliği belirtileri şu şekildedir:
- Gelişim zayıflamaktadır.
- Bitkinin büyümesi yavaşlamaktadır.
- Bitkinin boyu kısalmaya başlamaktadır.
- Dal miktarında azalma meydana gelmektedir.
- Bitkinin yaprakları zaman içerisinde açık sarıya dönmektedir.
- Bitkinin verimi düşmektedir.
- Kör koza adedinde artış meydana gelmektedir.
Pamuk bitkisi için azot eksikliği kadar azot fazlalığı da zararlı olmaktadır. Bu durum kendini yaprakların fazla irileşmesi şeklinde kendini göstermektedir. Bu durumda yaprakların büyüklüğü kozaların gölgede kalmasında sebep olduğu için kozaların açması gecikmektedir. Kör koza miktarında da bu sebeple artış olmaktadır.
Pamukta Fosfor Eksikliği
Pamuk bitkisinde fosfor eksikliği belirtileri ise şu şekilde kendini göstermektedir:
- Yapraklar küçülmektedir.
- Küçülen yapraklar renk değiştirerek koyu yeşile dönmektedir.
- Çiçek miktarında azalmalar meydana gelmektedir.
- Lif kalitesinin düşmeye başlamaktadır.
- Lif miktarında azalma meydana gelmektedir.
Fosfor eksikliği olup olmadığını anlamak için yaşlı yaprakları kontrol etmeniz gerekmektedir. Fosfor eksikliği çok ciddi bir noktaya gelmediği sürece üst yapraklarda belirti gözlenmemektedir. Bu eksikliğin doğru pamuk gübreleme tekniği ile önüne geçilmesi mümkündür.
Pamukta Potasyum Eksikliği
Pamuk bitkisinde potasyum eksikliği, bitkinin yaşlı kısımlarında kendini göstermektedir. Potasyum eksikliği belirtileri ise şu şekildedir:
- Yaşlı yapraklarda öncelikle renk açılması meydana gelmektedir. Yavaş yavaş sararmaya başlayan yapraklar zaman ilerledikçe kahverengiye dönmektedir. Daha sonra ise kurumaya başlamaktadır.
- Koza ağırlığı azalmaktadır. Bu sebeple de küçük kalan kozalar geç açılmaktadır.
- Lif uzunluğunda azalma meydana gelmektedir.
- Bitkinin direnci azaltmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak bitki hastalıklara ve zararlı canlılara açık hale gelmektedir.
Bu durumun önüne geçmek için doğru pamuk gübreleme tekniklerinin uygulanması gerekmektedir.
Pamukta Magnezyum Eksikliği
Pamuk bitkisinde magnezyum eksikliği, bitkinin yaşlı yapraklarında morarma şeklinde kendini göstermektedir. Yapraklar mor ile kırmızı arasında bir renk almaktadır. Bu eksikliğin doğru pamuk gübreleme tekniği ile önüne geçilmesi mümkündür.
Magnezyum eksikliği daima alt yapraklardan başlamaktadır. Bu nedenle bitkinin üst kısımlarında morarma görüyorsanız sebebinin magnezyum eksikliği olduğunu düşünmeniz yanlış olacaktır.
Pamukta Çinko Eksikliği
Pamuk bitkisinde çinko eksikliği, diğer besin maddelerinin eksiklikleri durumunda ortaya çıkan belirtilerin aksine kendini yaşlı yapraklarda değil genç yapraklarda göstermektedir. Pamuk gübreleme tekniğinize dikkat ederek bu durumun önüne geçmeniz mümkündür. Çinko eksikliği belirtileri ise şu şekilde kendini göstermektedir:
- Yapraklar küçülmeye başlamaktadır.
- Küçülen yaprakların yüzeyinde nokta şeklinde lekeler belirmeye başlamaktadır.
Pamukta Kükürt Eksikliği
Pamuk bitkisinde kükürt eksikliği şu şekilde kendini göstermektedir:
- Bitkinin yaşlı yaprakları sararmaya başlamaktadır. Bu sararma genellikle uç kısımlarda meydana gelmektedir.
Doğru pamuk gübreleme ile bu durumun önüne geçmeniz mümkün olacaktır.
İlk yorum yapan olun