
Sıvı gübre nasıl kullanılır konumuza giriş yapmadan önce biraz bitkilerden ve gereksinimlerinden bahsetmek istiyorum. Bitkiler, büyümek için birçok elemente ihtiyaç duyarlar. Bu elementlerin en gereklileri; fosfor, potasyum ve azot (nitrat azotu, üre azotu) başta olmak üzere, demir, kalsiyum magnezyum, kükürt, bor, bakır, molibden ve çinkodur. Bu elementler toprakta yeteri miktarda bulunmadığı takdirde takviye edilmesi gerekir. Gübreleme yapılarak bu eksiklikler telafi edilir.
Başlangıç olarak dikkat edilmesi gereken önemli bir unsur; bitkilerin ihtiyacından fazla gübre verilmemesidir. Aşırı gübreleme, istenmeyen sonuçlar verebilir. Bu nedenle en iyi karışım miktarı ve uygulama oranı için yaprak ve toprak analizi yaptırılmalıdır. Organik gübre denilen şey tamda nedir buyurun birlikte inceleyelim.
Sıvı Gübre Nasıl Kullanılır ve Kullanım Miktarını Belirleyen Faktörler
- Toprak verimi
- İklim
- Sıcaklık
- Ürün cinsi
- Sulama sistemi farklılıkları
İhtiyaç duyulan miktar belirlendikten sonra Gübre çözeltisi su içinde çözülür. Oluşturulan karışım depoya aktarılır. Depo su ile doldurulur ve karıştırılır. Yapraktan, topraktan veya damla sulamadan uygulama yapılır. Uygulama şekli her bitki için farklı olabilir. Örneğin; Sonbahar veya kış aylarında mahsulü olan ağaçlara yapraktan verilmez.
Sıvı gübre, depolandığı ortamda direkt güneş ışığından korunmalıdır. Taşınırken veya depoda bidonun ani darbe almamasına dikkat edilmelidir. Gübre bidonu tekrar kullanılmamalı, imha edilmelidir.
Yazımızı sonunda sıvı gübre nasıl kullanılır sorusuna birkaç örnekleme yaparak sizlere yardımcı olmaya çalıştık. İhtiyaç halinde sitemiz üzerinden sıvı gübre siparişi verebilir ve sıvı gübre nasıl kullanılır detaylı bilgi alabilirsiniz. Çiftçilerin her zaman ihtiyacı olan gübre çeşitlerinden sıvı gübre elinde olduktan birde bunu etkili ve en uygun şekilde uygulaması vardır.
Sıvı gübre nasıl uygulanır yazımıza geçmeden önce isterseniz gübreden bahsedelim. Gübreler, organik ve sentetik olarak iki farklı çeşitten, bu iki çeşit ise sıvı, katı ve granül olarak üç farklı yapıdan oluşmaktadırlar. Sıvı gübre ise kullanım kolaylıkları ve içerik zenginliği sebebiyle günümüzde tarım sektöründe çok sık tercih edilen gübre çeşitlerindendir. Sıvı gübre nasıl uygulanır sorusunun en sade ve net cevabı, topraktan ve yapraktan uygulamalar olarak iki temel başlık halinde toplanabilir. Sıvı gübrelemenin uygulama yöntemi, bitkinin özelliğine ve ihtiyacına göre belirlenmelidir.
Bazı bitkilerin sıvı gübreyi toprak altından kökten almaları hayati bir konu olurken, bazı bitkilerin sıvı gübreyi toprağın üzerinde kalan kısımlarından almaları çok daha faydalı olabilmektedir. Topraktan gübreleme ve yapraktan gübreleme için doğru tercih, tarım işleriyle uğraşan kişilerin bilinçlendirilmeleri sayesinde verimlilik arttırılır. Sizde sıvı gübre nasıl uygulanır konusunu öğrenmek ve organik solucan gübresi ürünlerimizden sipariş vermek isterseniz yada kırmızı kaliforniya solucanı satın almak isterseniz internet sitemiz üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.
Sıvı Gübre Nasıl Uygulanır?
Topraktan sıvı gübre nasıl uygulanır derseniz aslında yapılan sıvı gübrelemenin, bitkiye olduğu kadar toprağa da sağladığı faydalar oldukça fazladır. Bitkinin gelişimine ve büyümesine sağladığı mineral ve faydalı bakteri içeriğiyle sıvı gübrenin, iyileşmesi ve kalitesini arttırması için toprakta da etkisi büyüktür. Toprağa püskürtme ve fertigasyon yöntemiyle uygulanan sıvı gübrenin toprağın her alanına eşit miktarlarda dağıtılması ve gerektiğinde toprağın karıştırılması önemlidir. Sıvı gübre nasıl uygulanır diye düşünürsek aklımıza damlama ve püskürtme şekilleri gelecektir. Püskürtme yöntemiyle yapılan sıvı gübreleme, katı ve granül gübre çeşitlerinin uygulanması gibi iş gücü gerektiren uygulamalar olup fertigasyon yöntemi bu alanda ciddi yol katetmiştir. Fertigasyon adı verilen yöntem, sıvı gübrenin damla sulama sistemleriyle topraktan bitki köküne ulaştırılmasıyla uygulanan gübreleme çeşididir.
İlk yorum yapan olun