
Sıvı gübre yapımı bahçe severlerin ilgilendikleri konulardan biri çünkü gübre kullanılmadığı zaman bir süre sonra bitki, topraktan besin alamıyor. Sıvı gübre gerek çiçekler için gerek meyve bahçeleri için gerekse sebze tarlaları için olmazsa olmaz. Sıvı organik gübre sayesinde bitkiler ihtiyaç duyduğu besini topraktan daha rahat alır ve kökleri besini daha çabuk çeker.
Sıvı gübre yapımı konusuna geçmeden önce gübre çeşitlerini ve sıvı gübrenin farkını açıklayalım. Toprağın gıda takviyesi olan gübreler, katı gübre, sıvı gübre ve toz gübre olarak üçe ayrılır.
Katı gübre en sık kullanılan gübre çeşididir. Büyük alanlara katı gübre dağıtma römorku ile yayılır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan dışkılarından elde edilen ahır gübresi katı gübrenin tercih edilen en yaygın örneğidir. Ahır gübresi verimlilikte artış sağlar.
Gübreleme sıvı gübre ile yapıldığı zaman bitkinin kökü alması gereken takviyeye daha kolay ulaşır çünkü tıpkı sıvı gübre vermek sulamak gibidir. Bitki gübreyi direkt köklerine çeker. Küçük alanlar ve bahçe, balkon, saksı bahçeciliği için daha uygundur. Sıvı gübreler toprağın ve bitkinin su kaybını azaltır. Sıvı gübre yapımı ile bunu sağlayabilirsiniz.
Toz gübre adından da anlaşılacağı üzere gübrenin tozlaştırılmış halidir. Toz gübreleme yöntemi yapraktan da kökten de yapılabilir. Toz gübre sayesinde bitkilerin fotosentez hızı artar.
Uygulanma şekilleri bakımından farklar olsa da işlev bakımından bütün gübre türleri aynıdır.
Sıvı gübreyi hazır olarak alabileceğiniz gibi kolayca evde de yapabilirsiniz. Evde sıvı gübre yapımı için büyükçe kapaklı bir plastik bidon ya da kutuya ve organik atıklara ihtiyacınız var.
Büyük bir kutuya, çöp kutusu kullanabilirsiniz örneğin, mutfak atıklarınızı ve çevresel organik atıklarınızı doldurun. Fakat kutuyu bir anda doldurmamalısınız. Kutu zamanla dolmalı ve kompostunuz zamanla oluşmalı. Üzerine malzeme ekledikçe su da eklemeli ve karıştırarak hava almasını sağlamalısınız. Fazla sulu olan kompost da hava almayan kompost da oluşmaz. Organik olduğu kadar oldukça faydaları vardır.
Sıvı Gübre Yapımı Esnasında Ne Kullanılır?
Evde sıvı gübre yapımı denemek istiyorsanız organik malzemeler kullanmalısınız. Bu organik malzemelere şunları örnek verebiliriz: yumurta kabukları, yumurta kartonları, kuşe kâğıda basılmamış gazeteler, domates kabukları, soğan kabukları, yediğiniz meyvelerden kalan artıklar, çiğ sebze artıkları, kuru dallar, kurumuş ya da yere dökülmüş yapraklar, biçilmiş çimler. Ancak sıvı gübre yapımı için hayvansal et ve süt ürünleri, yağ veya içeren ürünler, doğal olmayan ürünler, bozulmuş besinler, çürümüş ya da hastalıklı bitkiler katmamalısınız.
Sıvı Gübre Faydaları Nelerdir?
- Sıvı gübreler, kullanım kolaylığı sunar ve bitkiye her dönemde verebilirsiniz.
- Fazla miktarda verilmişse bile sıvı gübrenin fazlası toprak tarafından çekilir.
- Sıvı formda olan gübre bitkinin kökleri tarafından daha hızlı çekildiği için daha çabuk emilir ve daha hızlı sonuç alırsınız.
- Sıvı gübre toprağın su tutma kapasitesini genişletir.
- Sıvı gübre toprağın bitkiyi tutma kapasitesini artırır, erozyonu önler.
İlk yorum yapan olun