
Solucan üretimi nasıl yapılır sorusuna cevap aradığımız bu makalemizde sizlere önemli bilgiler vereceğiz. 40 dereceyi geçmeyen ve 0 derecenin altına düşmeyen sıcaklıklarda her türlü toprakta yaşayabilme özelliklerine sahiptirler. Son yıllarda organik tarıma olan ilgi ve toprakları iyileştirme özelliklerinden dolayı üreticiler solucan üretimi nasıl yapılır diye araştırmalar yapmaya başlayarak, yavaş yavaş solucan gübresi kullanmaya başlamışlardır. Ancak, her türlü solucanın gübresi aynı verim ve kaliteyi vermez. En kaliteli gübre kırmızı Kaliforniya solucanları tarafından üretilir. Bu nedenlerden dolayı genellikle solucan üretiminde en çok tercih edilen solucan türü Kaliforniya solucanlarıdır.
Solucan üretimi nasıl yapılır dediğimizde bir şekilde elimizdeki solucan sayısının arttırılması gerekir. Yani uygun yaşam koşulları lazım. Solucanlar çok hızlı üreyebilme özelliklerine sahiptirler. 2-3 ay içerisinde sayılarını 2-3 katına, 1 yılın sonunda ise 20 katına kadar arttırabilirler. Ancak verimli olabilmeleri için uygun yaşam koşullarının mutlaka sağlanması ve beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekir. Bunların yanında, bahçede bulunan solucanların zarar görmemesi için de bahçede kimyasal madde kullanmamak ve toprağı çok derin işlememek gerekir. Yaşam şartlarını uygun ayarladığınız taktirde solucan üretimi nasıl yapılır kendiliğinden bu sorun ortadan kalkmış olacaktır.
Solucanlar organik atıkların geri dönüşümlerinin sağlanmasında oldukça etkili canlıdırlar. Verimsiz toprakları dahi iyileştirerek üstün kalitede verimli topraklar haline getirebilirler. Ürünün kalitesini, yetişme hızını, sağlığını, toprağın verimini o kadar olumlu şekilde etkiler ki bu ve bunlar gibi sebeplerden dolayı solucan üretimi nasıl yapılır diye araştırmalar son yıllarda artış göstermiştir.
Solucan Üretiminde Sıcaklığın Etkileri Nelerdir?
Solucan üretimi nasıl yapılır? İlk olarak çevresel etki yani sıcaklıkla yola çıkmalıyız. Solucanları için sıcaklık dereceleri hayati önem taşır. Özellikle kompost sıcaklığı 40 derecenin üstüne çıkarsa ve 0 derecenin altına düşerse yaşayamazlar. Üremeleri için en uygun sıcaklık 10-25 derecedir. Sıcaklık şartları uygun olduğunda daha hızlı hareket ederler ve toprağı daha kısa sürede havalandırırlar. Isı derecesi 5 derecenin altına düştüğü zaman yaşamlarını sürdürseler de hareket kabiliyetlerini kaybederler ve üremeleri durur. Organik sıvı gübre nasıl kullanılır başlıklı makalemizi inceleyerek sektördeki diğer incelikleri öğrenebilirsiniz. Solucan üretimi nasıl yapılır dediğimizde karşımıza belirli sıcaklık değerleri çıkmaktadır. Önemli olan bunu daimi koruyabilmektir.
Solucanların Beslenme Sıklıkları ve Beslenme Kaplarının Özellikleri
Solucanların beslenme kaplarının solucanlar ile yerin birbiri ile temasını engelleyecek şekilde olması gerekir. 60-70 cm derinliğin ideal olduğu kapların uzunluğu ise üreticilik yapılan alan ile solucan sayısına göre değişiklik gösterirken genişliğini ortalama 1,5 metre civarındadır. Solucan üretimi nasıl yapılır denildiğinde beslenme kapları ve sıcaklıkları önem arz eder. Bahçelerde veya çiçek saksılarında da üretim yapılabileceği gibi ticari amaç işle yapılan solucan üreticiliğinde kullanılan kaplar farklılık gösterir. Tesiste yapılan üretimlerde beslenme kaplarının aralarında 1’er metre boşluk bırakılması hareket edilmesini kolaylaştıracağından idealdir.Solucan üretimi nasıl yapılır sanırım artık anlaşılmış durumdadır.
Solucan üretimi nasıl yapılır? İlk olarak ortamdaki neme değineceğiz. Solucanların 6-7 cm kadar mama ile kısa sürelerle beslenmesi gerekir. Çok fazla veya çok az mama vermek iyi değildir. Bu nedenle solucan sayısına göre ortalama bir hesaplama yapılarak besin takviyesi yapılmalıdır. Solucan mamasının %80 kadar nem oranına sahip olması gerekir. Mamadan bir miktar avuca alınıp sıkılarak nem oranının uygun olup olmadığı anlaşılabilir. Mama avuç içinde sıkıldığı zaman elleri ıslatması ancak su damlatmaması gerekir.
Solucan kaplarındaki solucan sayısının çok düşük veya çok fazla olmaması gerekir. Düşük olması verimi yavaşlatacakken, fazla olması da kaliteyi düşürecektir. Eğer sizde solucan üretimi nasıl yapılır konusunda destek almak veya kırmızı kaliforniya solucanı siparişi vermek istiyorsanız bizimle iletişime geçiniz.
Solucan üretimi, tarımda Rusya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan gibi Karadeniz çevresindeki ülkelerde yaygın olarak yapılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucunda ise kısa sürede tüm dünya genelinde organik tarıma sağladığı faydaları bakımından tanınması sağlanmıştır. Türkiye’de ise hem toprak verimliliğin hem de solucan gübresinin diğer gübre çeşitlerine göre maliyetlerinin düşük olması sebebiyle son 5 yıl içinde kullanımı hızla artmıştır.
Solucan Üretimi Aşamaları
- Solucan bir canlı olduğundan işe başlamadan önce ilk yapılması gereken uygun ortam şartlarının sağlanabileceği bir üretim alanı hazırlamaktır.
- Solucan üretimi verimli olabilmesi için doğru solucan cinsinin seçimi önemlidir. Piyasada hızlı üreme özellikleriyle bilinen eisenia fetida, dendrobaena veneta, lumbricucus rubellus, eudrilus eugeniae, perionyx excavatus ve perionyx hawayana gibi türler özellikle tercih edilmektedir ve bu solucan cinslerinin satın alınması için güvenilir çiftlikler tercih edilmelidir.
- Satın alınan solucanlar için ortam sıcaklığını iyi ayarlamak gereklidir. 15-25 derece arasındaki ortam ısısı yaşamaları için idealdir. Solucan üretimi için bunlar önemli değerlerdir.
- Yaşadıkları aşan içindeki nem seviyesi de sürekli kontrol edilmelidir. Toprak sürekli nemli olmalı, aşırı nemden de kaçınmalıdır. Toprak sıkıldığında su damlamayacak seviyede nem bulunmalıdır.
Solucanlar, beslenmeleri için kompostlarla üretim alanına alınmalı, kompostun besin değeri yüksek malzemelerle hazırlanması gerekmektedir. Solucan üretimi için bizden destek alabilirsiniz. - Solucanlar 4-7 gün içinde yumurta üretimine başlarlar ve ayda 6-12 adet arası yumurta bırakırlar. Her bir yumurtanın içinden ise en fazla 10 yavru çıkabilir. Ortalama canlı yavru sayısı haftada 1-4 adet arasındadır.
Solucan Üretim Şekilleri
- Kapalı yığın halinde üretim: Kolay kontrol edilebilecek ölçekteki kaplarda yapılan üretim şeklidir. Özellikle ısı, nem ve beslenmeleri yakından takip edilebildiği için verimli bir üretim alanı oluşturulmuş olur. Solucan üretimi önceleri zor olsa da zamanla her şey rayına oturacağı için solucan ve gübre üretimi kendiliğinden gelecektir.
- Basit yığın halinde üretim: Geniş alanda, uygun yatak ve ortam şartlarının oluşturulduğu, belirli teknolojik eklentilerin yapılarak üretimin hızlandırılabildiği üretim şeklidir.
- Toprakta üretim: Mevsimsel ısı farklarının yüksek olmadığı coğrafyalarda, belirli bir alanın yatak olarak belirlenerek organik atıklarla beslenmesi yöntemiyle yapılır.
Bütün bunların dışında organik solucan gübresi fiyatı için sayfamıza gelerek veya iletişime geçerek bilgi edinebilirsiniz.
Solucan Besinleri
Solucanların en temel besin kaynağı, büyükbaş hayvan gübreleridir. Gübrelere çeşitli organik atıklar eklenerek karışım, kapalı alanlarda fermente edilerek solucanlar için besin haline getirilir. Solucan üretimi için birçok besin kullanılabilir. Bunların içinden sakıncalı olanları da vardır.
Solucan Üretiminin Avantajları Nelerdir?
- Solucan üretimi, sektöre çok yeni girdiğinden bu alanda yatırım yapmak isteyen üreticiler için müşteri talebinin yoğun olması sebebiyle oldukça karlıdır.
- Doğru solucan cinsinin tercih edilmesi ve uygun üretim ortamlarının oluşturulması durumunda üreticisine yatırım maliyetlerinin hızla geri dönüşünü sağlar.
- Üretim tesisi kurmak için ciddi yatırım maliyetleri gerektirmez.
- Yaşamaları için çok sıcak ya da çok soğuk ortamların olmaması gerektiğinden Türkiye’deki ılıman iklim şartları solucan üretimi için uygundur.
- Üretilen solucan gübresinin dayanıklı bir ürün olması sebebiyle internet üzerinden de satışı gerçekleştirilebilir ve daha çok müşteriye ulaştırılabilir.
- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, organik tarıma sağladığı teşvik kapsamına solucan üretimini de aldığı için başlangıç aşamasında devlet destekleri de üretimi kolaylaştırır.
İlk yorum yapan olun