Üzüm Gübreleme Nedir? Üzüm Gübreleme Nasıl Yapılır?

Yetiştirilen asma bağlarından maksimum verim ve kalite alınarak elde edilen üründen maksimum kazanç sağlamanın yolu üzüm gübreleme yöntemlerinden geçmektedir. Asma gelişimi yıllar sürmekte olup her yıl toprakta bulunan ihtiyaç duyduğu mineralleri alarak gelişmekte ve ürün vermektedir.

Üzüm gübreleme programı içerisinde Bakanlık Onaylı tesislerde üretilen tescilli organik gübreler kullanılmalıdır. Kullanım Şekli ve dozu ve faydaları hakkında satış sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.

Gübreleme ile asmanın verimini her yıl yüksek seviyelerde tutmak isteyen yetiştiriciler, dengeli gübreleme gerçekleştirerek amaçlarına ulaşabilmektedir.

Asmaya hangi gübre atılır, nasıl yapılır, üzüm şişirme, üzüm irileştirme konuları için üzüm gübreleme programı uygulanır.

Üzüm Gübreleme Nasıl Yapılır?

Yağış ve sulamadan sonra üzüm verimini artıran en belirgin etken üzüm gübreleme uygulamasıdır. Asma bağları oluşturulmadan ve dikimden sonra farklı üzüm gübreleme yöntemleri uygulanmaktadır. Bağın sahip olduğu koşullara göre;

  • Tesis gübrelemesi,
  • Fidan çağı ve genç bağ gübrelemesi,
  • Verim çağı gübrelemesi

Uygulamaları farklı şekilde gerçekleştirilmektedir.

Tesis Gübrelemesi: Bağ dikimi gerçekleştirilmeden önce yapılacak analize göre toprak ihtiyaçları belirlenerek yapılan bu gübreleme çeşidinde alınan numune ile toprak profili belirlenir. Tesis gübrelemesinin asmanın köklerini güçlendirmesi amacıyla;

  • Azot,
  • Fosfor,
  • Potasyum,
  • Kalsiyum,
  • Çinko

Esaslı gübreler kullanılmalıdır. Tesis gübrelemesi için toprağın 60 cm’lik tabakası dikkate alınmakta olup numuneler bu katman arasından alınmalıdır. Laboratuvarlarca yapılan analizler ile çıkartılan toprak profiline uygun üzüm gübreleme önerilerine göre tesis gübrelemesi uygulanmalıdır.

Fidan Çağı ve Genç Yaşta Bağ Gübrelemesi: 1, 2 ve 3 yaş bağlarda uygulanan üzüm gübreleme programlarında kök gelişiminin hızlandırılması amacıyla potasyum ve fosfor içerikli gübreler kullanılmaktadır. Toprağın minimum 20 cm derinliğine ve bağın her iki yanından minimum 60 cm uzaklıkta açılan karıklarla gübreleme uygulanır. Karıklarla sulama yapılırken sulama kanalına gübrelerin karıştırılması şeklinde uygulanır.

Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Şeker Pancarı Gübreleme Programı

Verim Çağda Bağ Gübrelemesi: Bağların tam verim çağında uygun gübreler ile gerçekleştirilmektedir. Gübre önerisinin doğru bir şekilde verilebilmesi için toprak analizinin yanı sıra yaprak analizi yapılarak yetiştirilen üzümün kullanılış amacı ve bölgenin aldığı yağış miktarları göz önünde bulundurularak gübre seçimi yapılır. Verim çağda;

Sulama yapılmayan bağlarda yağışlardan hemen önce üzüm gübreleme gerçekleştirilerek yağışlarda gübrenin erimesi yolu ile bağ gübrelemesi gerçekleştirilir.

Sulama yapılan bağlarda toprağın minimum 20 cm altına açılan karıklarla gübre karıştırılmalıdır. Sulama anında karıklardan verilebilir.

Topraktan yeterince beslenemeyen bağlarda en az 2 defa olmak üzere 10 gün arayla yapraklara gübreleme gerçekleştirilir. Katı formda olan gübre suda çözünerek oluşturulan sıvılar serin havalarda günün sabah ve akşam saatlerinde uygulanabilmektedir.

Solucan Gübresi Üzüme Etkisi ve Diğer Faktörler

Solucan gübresi üzüme etkisi inanamayacağınız ölçüde fazladır. Solucan gübresi faydaları bütün bitkiler üzerinde etkili olup, erken hasat, üründe kalite ve verim artışı gözlemlenmektedir. Bütün bunlar birçok üretici çiftçi tarafından ispatlanmıştır. Organik solucan gübremiz ile sizde tecrübe edebilirsiniz destek ve sipariş için iletişime geçiniz. Ülkemizde farklı türden üzüm çeşitleri binlerce yıldır yetiştirilmektedir. Topraklarımızın asma yetiştiriciliğine uygun olması dışarıdan topraklarımızı desteklemeyeceğimiz anlamına gelmemektedir. Üzüm gübreleme yöntemleri seçilmeden önce üzümlerin verimini direk etkileyen dış etmenler belirlenerek bu etmenlere uygun gübre seçimi gerçekleştirilmelidir. Asmalara gübrelerini etkileyen unsurlar;

  • Sıcaklık,
  • Toprak tipi,
  • Toprak yapısı,
  • Toprak pH değeri,
  • Toprak mineral yapısı,
  • Toprağın sahip olduğu organik maddeler,
  • Toprağın katyon değişim kapasitesi

Doğrudan gübreleme yöntemlerini ve gübre çeşitleri üzerinde belirleyici etkiye sahiptir.

Üzümlerde Mineral Eksiklikleri ve Etkileri

Bağların yaprakların ve üzümlerde görülen bozulmalar mineral eksiklikleri nedeniyle gözlenmektedir. Gerekli müdahalelerin yapılabilmesi için hangi bozukluğun hangi mineral eksikliğinden kaynaklandığının bilinmesi gerekmektedir.

Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Bahçe Gübresi Nedir? Bahçe Gübresi Nasıl Olmalıdır?

Azot: Azot eksikliğinde bağların yaprak sayısı azalır. Yaprak ayaları küçülür. Bağın altında yer alan yapraklarda sararma başlayarak üst uçlara kadar devam eder. Asmanın boyu normalden kısa olur. Solucan gübremiz ile üzüm gübreleme yapılmalıdır.

Potasyum: Potasyum eksikliği en iyi üzümden anlaşılmaktadır. Üzümde renk değişimi tam olarak gerçekleşmez ve salkımda yer alan üzüm danelerinin bir kısmı çok küçük kalır. Yaşlı yapraklarda damarlara doğru renk açılması yaşanır. Organik solucan gübremiz ile bu sorun aşılabilir, üzüm gübreleme de kullanılabilir.

Fosfor: Fosfor eksikliğinin ilk etkileri yapraklarda görülür. Yapraklar küçülür ve sayısı azalır. İleri düzeyde fosfor eksikliğinde yapraklar kırmızımsı renk alır. Organik solucan gübremiz kullanılarak üzüm gübreleme yapılabilir.

Demir: Demir eksikliği genç yaprakları etkiler ve genç yapraklar normalden ince yapıda olur.

Çinko: Çinko eksikliğinde sürgü ucunda yer alan genç yaprakların damarlarında nokta şeklinde renk açılması gözlenir.

Bütün bu mineral eksikliklerini tamamlayacak olan organik solucan gübremizi kullanarak üzüm gübreleme yaptığınız taktirde sonuçlar sizi şaşırtacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*