Solucan gübresi, farklı tür organik atıkların (hayvansal ve bitkisel atıklar) özel olarak yetiştirilen farklı tür solucanlardan elde edilen gübrelerle elde edilen doğal bir gübre çeşididir. Tarımsal faaliyetler için organik gübre ve toprak düzenleyici ürün olarak kullanılan solucan gübresi, tamamen özel ortamlarda ve özel besinlerle desteklenen solucanların sindirimleri sonucu oluşan maddelerdir. Solucan gübresi temelde iki farklı formda üretilmektedir. Bunlar:
- Sıvı solucan gübresi ve
- Katı solucan gübresidir.
Solucanların yapısal olarak vejetaryenlerdir. Bu nedenle inorganik maddeleri tüketmeleri mümkün değildir. Ağırlıklı olarak mutfak, bahçe ve tarla atıkları ile beslenen bu solucanlar, farklı besin maddelerinin karışımı ile beslenerek en ideal verimi sağlayacak gübreler için sindirimleri desteklenir. Profesyonel ortamda üretilen solucan gübreleri, tarla ve bahçe bitkileri başta olmak üzere çok geniş bir alanda tercih edilebilir.
Solucan gübresi üretmek için sadece belirli tür solucanlar kullanılabilir. Binlerce solucan türü arasında sınırlı sayıda solucandan elde edilen bu gübreler, toprak ve tarım ürünleri üzerinde son derece verimli faaliyet göstermektedir. Organik gübre olarak solucan gübresi kullanımı sağladığı bu tip avantajlar nedeniyle son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyaya geniş bir kullanım alanına sahip olmuştur.
Organik Solucan Gübresi Nedir
Gerçekleşen girişimler kar amacı taşıdığı için pek çok yatırımcı girişimden önce solucan gübresi nedir sorusuna cevap aramaktadır. Organik tarım gübre uygulamaları sayesinde son yıllarda ülkemizde sıkça kullanım alanı bulan bu gübre çeşidi, adını aldığı solucan dışkısından elde edilmekte ve solucanların güçlü patojen direncinden tarımsal alanda faydalanma şansı tanımaktadır. Solucan gübresi ne demek? Katı ve sıvı halde üretilebilen solucan gübresi kimyasal gübrelerin aksine organik bir üretim şekline sahip olduğu için insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Solucan gübresi nedir hiç bilmeyenler için merak uyandırıcı bir konudur.
Dünyadaki yaygın ismi vermicompost olan organik solucan gübresi, solucanların dışkısından elde edilen, gübreler arasındaki verimliliği en yüksek olan gübre türüdür. Gıda atıklarının solucanlarının sindirim sistemlerinde geçirilmesi ile elde edilir. Ürünlerin kalitesini ve verimini arttırarak hastalıklara karşı da dirençli olmalarını sağlarlar. Organik solucan gübresi bitkilerin verim kalitesini arttırır. Kimyasal ürünler ile dengesi bozulan toprağın iyileşmesini sağlayarak toprak verimliliğini arttırırlar. Solucan gübresinin, ticari gübre olarak üretilebilmesi için özel üretim yerlerine ihtiyaç vardır. Organik maddelerin kullanılması veya atık ürünlerin çürütülmesi yolu ile elde edilebilir. İçinde bulundurduğu bitki besin elementleri ve sölom sıvısı sayesinde toprağı organik madde bakımından zenginleştirerek fiziksel yapısını iyileştirirler. Solucan gübresi ile ilgili detaylı geniş bilgilere diğer bir sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Organik solucan gübresi siparişi vermek için sitemiz üzerinden alışveriş yapabilirsiniz. Organik sıvı solucan gübresi ve kırmızı kaliforniya solucanı fiyatı için destek talep edebilirsiniz.
Organik Solucan Gübresinin Özellikleri
Solucan gübresinin en temel özelliği, sindirilmiş kompost ürünlerinden meydana gelen bir tür organik toprak katkı maddesi olmasıdır. Solucan gübrelerinin özellikleri arasında:
- Besin ömrü diğer topraklarla karıştırıldığına 6 kat artar.
- Sıvı ve katı şekilde üretimi gerçekleştirilir.
- Uzun süre nem tutma özelliklerine sahiptir.
- Toprakta 3 ile 5 yıl arasında verim sağlar.
Özellikleri yer almaktadır. Yapılan birçok araştırmaya göre solucan dışkısının mikrobiyal ve besin değeri açısından diğer gübrelere oranla daha yüksek olduğu ispatlanmıştır. Solucan gübresi analiz sonuçları incelendiğinde:
- Azot (N): %1,5 – %2,2
- Fosfor (P): %1,8 – %2,2
- Potasyum (K): %1,0 – %1,5
Olarak ölçülmüştür.
Solucan Gübresi Kullanım Alanları
Solucan gübrelerinin kullanım alanı son derece geniştir. Özellikle tarla ve bahçe bitkilerinde yaygın olarak yapraklı bitkilerde sıvı solucan gübresi tercih edilirken, organik gübre olarak solucan gübresi kullanımı diğer ürünlerde ağırlıklı olarak katı gübrelerdir. Başlıca kullanım alanları arasında:
- Sebze ve meyvelerde,
- Bağcılık ve patates üretiminde,
- Çim üretiminde,
- Hububat ve tarla bitiklerinde,
- Seracılık ürünlerinde,
- Çiçekli/çiçeksiz tarla bitkileri vb.
Daha birçok farklı alan bulunur. Solucan gübresi kullanım şekli ve sağladığı avantajlar solucan gübrelerinin kullanım alanını da genişletmiştir.
Solucan gübresi nedir ve ne zamandır biliniyor sorusunu cevaplayarak başlayacak olursak, 40 yıldır ABD’de kullanılmasına karşın ülkemizde son yıllarda kazançlı bir iş kapısı olması nedeniyle merak uyandıran solucan gübresi üretimi, karlı bir iş olmasından ziyade kimyasal gübreler sonucu çoraklaşan tarım toprakları için bir umut ışığı haline gelmiştir. Tüm tarım ürünleri için istisnasız bir şekilde kullanılabilen ve farklı şekillerde toprağa ve bitkiye faydası olan bu ürün üretimi için ülkemizde pek çok girişim gerçekleşmektedir. Solucan gübresi nedir öğrenmek için ve organik solucan gübresi satın almak için sitemizden sipariş verebilirsiniz.
Organik Solucan Gübresi Kullanım Şekilleri
Organik solucan gübresi kalitesi, solucanların beslenmelerine göre değişiklik gösterir. Gübre ne kadar kaliteli olur ise verim üzerindeki etkisi de o kadar başarılı olur. Organik solucan gübresi kullanımı, kullanıldığı yere göre ve ürün çeşidine göre değişiklikler gösterir. Örneğin;
- Saksıda kullanılacak olan gübre toprağın özelliklerine göre değişiklik gösterir. Eğer saksıda gerçek toprak var ise; %25, torf var ise %40 oranında karıştırılması uygundur.
- Toprağa karıştırmada kullanımında ise, toprak kabartılarak ince bir tabaka halinde gübre dökülerek ardından hafifçe karıştırılır ve ardından sulanır. Bitkilerin gelişim zamanlarında ayda bir kez yapılması yeterlidir. Bu şekilde organik solucan gübresi uygulaması sonucunda elde edilen ürünlerin tadında bile olumlu değişim olacaktır.
Solucan Gübresinin Özellikleri ve Faydaları
- Bitkilerin direncini arttırır,
- Kokusuzdur
- Toprakta uzun süre kalabildiğinden bitkinin besin ihtiyacını da uzun süre karşılayabilirler,
- Topraktaki havalanmayı sağlayarak, toprağın su tutma kapasitesini arttırırlar,
- Toprağın nem oranını ve özelliklerini düzenler,
- Doğal oldukları için bitkilere toksik etki yapmazlar,
- Bitkilerde nitrat kalıntısı bırakmaz
- Asitli veya kumlu topraklarda kullanılırsa toprağın üretim için verimli hale gelmesini sağlar
- Don ve sıcaklık farkı gibi olumsuz hava koşullarından dolayı bitkilerin zarar görmesini engeller
- Kullanılan kimyasal maddeler sebebi ile yorgunlaşan ve verimsizleşen toprağın ıslahını sağlar,
- Bitkiler için besin kaynağı olurken, aynı zamanda büyümelerinde de rol oynar,
- Tarım işlerinde kullanılan tüm ilaç ve gübrelerle uyumludur,
- Suda hızlı çözünürler,
- Toprakta bulunan faydalı mikroorganizmaları uyarır,
- Bitkilerin kök sistemini kuvvetlendirerek daha sağlıklı ürünler yetiştirilmesini sağlar.
- Ürünlerin büyüme ve gelişesinde düzenleyicidir,
- Bitki biyolojik direncini arttırır ve hastalıklara karşı korur,
- Zararlı saldırıları engeller ve hastalıkları baskılar,
- Toprağın verimini arttırır,
- Bitki kökünü besler,
- Toprak ve bitkinin su tutma oranını arttır vb.
Daha birçok farklı fayda bulunmaktadır. Organik gübre olarak solucan gübresi kullanımı bitki ve diğer tüm tarımsal ürünler için sağladığı birçok avantajı ile son yıllarda en çok tercih edilen tarımsal destek ürünleri arasında ilk sırada yer almaktadır.
Solucan gübresinin üretim aşamaları ve formlarına göre hem kullanım açısından hem de sağladığı avantajlar açısından farklı tip etkilerinden söz edilebilmektedir. Uygulama alanında kısa süre içinde tepki veren solucan gübresi, toprak ve bitki için uzun vadede verim sağlar.
Bütün bu saydığımız olumlu gelişmeler organik solucan gübresi kullanımı sonrasında ortaya çıkar ve ürünleriniz daha çok talep görür, verim alırsınız.
Bütün bu faydalarını ve özelliklerini saydığımız kırmızı kaliforniya solucanı hakkında geniş bilgilere sayfamıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Solucan Gübresini Diğer Gübrelerden Ayıran Özellikleri
Solucan gübresi dışında kullanılan birçok hayvan gübresi de bulunmaktadır. Bunlardan koyun ve keçi gübresi en kaliteli olan gübre türüdür ve tuzluluk oranı çok düşüktür. Bunu takip eden koyun, inek, kuş ve yarasa gübreleri de kullanılan gübre çeşitleridir. Ancak, kuş gübresinde yüksek miktarda tuz bulunur. Diğer gübre çeşitlerinde ise; kuş gübresindeki kadar olmasa bile belirli oranlarda az miktarda tuz bulunur. Tuzluluk oranı arttıkça, toprağın su tutması da artar. Birçok bitkinin zarar görmesine neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı tuzluluk oranı fazla olan gübre çeşitleri her bitki için uygun değildir. Bunlara karşılık olarak organik solucan gübresi tuzluluk oranı sıfırdır. Bu zaman zaman solucanlara verilen besinlere bağlı olarak değişiklik gösterebilse de genel anlamda tuzluluk oranı sıfırdır. Bu durumda solucanlara verilen besinlere bağlı olarak üreticiler üstün kaliteli ürünler yetiştirebilirler.
Solucan gübresi diğer gübrelerden kuvvet olarak çok farklılık göstermese de bitkilerin bu gübreden yararlanması tam anlamıyla gerçekleşir. Kökleri yakmaz ve bitkileri çürütmez. Diğer kimyasal gübre çeşitleri ise, uzun yıllar kullanımın ardından toprağın yapısını bozabilir, fazla kullanıldığı takdirde bitkilere zarar verebilirler. Topraktaki tuzluluk oranını da arttırarak verimin düşmesine neden olabilirler.
Organik Gübre Olarak Solucan Gübresi Kullanımı
Son yıllarda tarımda organik gübre olarak kullanılan başlıca ürünler arasında solucan gübresi ilk sıralarda yer almaktadır. Diğer gübre türlerine göre doğallığı ve etki süresiyle çok daha fazla avantaj sağlayan solucan gübresi, sıvı ve katı olmak üzere iki farklı şekilde kullanım avantajına da sahiptir. Solucan gübresi kullananlar tarımsal ürünlerden normalden daha kısa sürede verim elde etmelerine bağlı olarak farklı tür solucan gübresi çeşitlerine de yöneldikleri gözlemlenmiştir.
KOSGEB Solucan Gübresi Üretimi Devlet Desteği
KOSGEB solucan gübresi üretimi devlet desteği ile birçok girişimci imkan bulmuştur. Başlangıç aşamasında deneme amacı ile minimum üretim alanı kapasitesi ile gerçekleştirilmesine karşın hızlı solucan üretimi nedeniyle tesisleşme ihtiyacı duyulan solucan gübresi üretiminde, girişimcilerin karşısına sermaye ihtiyacı engeli çıkmaktadır. Solucan gübresi nedir, faydaları nelerdir bunların bilinmesi lazım ki üretimi ve pazarlaması rahat olsun. Üretilen ürünün yerli ve katma değerinin yüksek olması, tüm dünyada geçerli pazarının bulunması ve yapılacak girişimin istihdamı artıracak olması sebebi ile solucan gübresi üretimi devlet desteği alabilmektedir. Solucan gübresi nedir? Bütün yönleriyle ala aldığımız bu yazımızda daha çok bilgilere ulaşabilirsiniz.
KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında, 50.000 TL’si hibe ve 100.000 TL’si geri ödemeli olmak üzere 150.000 TL solucan gübresi üretimine destek almak mümkündür. KOSGEB veri tabanına kayıt gerçekleştirildikten sonra yapılan Girişimcilik Eğitimlerine katılan ve eğitimi başarı ile tamamlayan adaylar KOSGEB desteği alarak tesis kurulumu için gerekli sermayeye sahip olabiliyor. Solucan gübresi nedir ve devlet desteği alma konusu girişimciler için ayrı bir öneme sahiptir. Kendi işinin patronu hayalini kuran pek çok kişi için karlı bir iş kurmak önündeki sermaye engeli KOSGEB desteği ile kaldırılarak hayali gerçeğe dönüştürmek mümkün hale geliyor. Solucan gübresi nedir ne değildir her yönüyle inceledik.
Üretilen Solucan Gübresi Pazarlama
Solucan gübresi pazarlama artık eldeki gübreyi satmak para kazanmak anlamına gelir. Yapılan her girişimin istenen amaçlar gerçekleştirilerek başarıya ulaşabilmesi için müşteri ile buluşabilmesi, üretilen ürünün satışının gerçekleştirilerek sürekliliğin sağlanması gerekmektedir. Solucan gübresi nedir gübre sektörü için önemlidir. Organik tarım gerçekleştiren kuruluşlar ve fidan yetiştiricileri tarafından yoğun bir talep bulunsa da solucan gübresi pazarlama faaliyetlerinin sürekli hale getirilmesi gerekmektedir.
Solucanlar hızlı bir şekilde ürediği için her yıl alınan ürün miktarı artacak ve mevcut müşteri portföyüne gerçekleştirilecek solucan gübresi pazarlama işlemi eldeki ürünün tamamını karşılamayacaktır. Her sektörde olduğu gibi öncelik kaliteli ürün elde etmek olsa da aynı zamanda yeni müşterilere ulaşabilmek için farklı pazarlama stratejileri gerçekleştirebilmek gerekmektedir. Solucan gübresi sektörünün en bilinmesi gereken konusu solucan gübresi nedir olmalı.
Solucan gübresi nasıl yapılır diyerek başlangıç aşamasında deneme amaçlı yapılan üretimler için her ne kadar gerekmese de satış aşamasına gelindiğinde gübrelerin analizinin yapılarak tarım bakanlığının istediği değerler ile karşılaştırma yapılarak lisans alınması atılacak en önemli adım olacaktır. Kaliteli bir ürün elde ettiğinizi kanıtladığınızda rahatlıkla pazarlama aşamasına geçebilir, üreticilerle görüşmeler yaparak vereceğiniz numuneler ile olumlu geri dönüşler alabilirsiniz. Toptan bir şekilde ürün alan lisanslı solucan gübresi satıcıları ile irtibata geçerek bu firmalara elinizdeki ürünü pazarlayabilirsiniz. Solucan gübresi üretimi, fiyatı, faydaları gibi sorularınıza sitemiz üzerinden yanıt bulabilir, ayrıca satın alabilirsiniz.
Solucan Gübresi Ne Kadar Kazandırır
Yeni bir girişime geçmeden önce ne kadar kazanç sağlanacağı hesaplanarak çıkan sonuca göre hareket etmek başarılı olmanın altın kuralıdır. Solucan gübresi ne kadar kazandırır sorusuna cevap arayan pek çok girişimci adayı, pazarı öğrenerek detaylı bir kazanç hesabı yapmak isterler. Üretilen solucan gübreleri satışı kilogram olarak gerçekleştirilmektedir ve yaklaşık olarak solucan gübresi kilogramına 4 TL’ye alıcı bulunmaktadır. 2 milyon solucan ile ayda 3 ton ürün elde edilebilmekte ve basit bir hesap ile ayda 12.000 TL gelir elde edilebilmektedir.
Başlangıç aşamasında düşük maliyetlerle başlayarak zaman içinde işler büyütülerek tecrübe edinmek tüm solucan gübresi üreticilerinin girişimcilere tavsiyedir. Solucan gübresi nedir ve ne kadar kazandırır bunu sektöre girmeden tahmini bilgiler edinirsiniz. Sıvı solucan gübresi nasıl elde edilir gelin birlikte inceleyelim. Solucan gübresi ne kadar kazandırır, bunu sektördeki tanıdıklarınıza veya interneti takip ederek de öğrenebilirsiniz.
Organik solucan gübresi, sürüngenler kategorisine giren toprak solucanlarından faydalanılarak üretilen gübre çeşididir. Solucan gübresi organik tarımın en önemli elementidir. Bu gübre çeşiti, toprağın yapısına herhangi bir zarar vermez. Aksine yarar sağlar. Bir toprakta çok fazla farklı canlı ve solucanlar yaşamaktadır. Solucanlar, toprağı işleme özelliklerine sahiptirler. Bu solucan türüne, Allolobophora caliginosa adı verilir. Solucan gübresi oluşumundaki basit mantık şu şekildedir, solucanlar, kendi besinlerini elde etmek için, vücutlarına bir miktar toprak alırlar. Bu toprakta bulunan bazı mineralleri enzimlerler ve geri kalanları atık olarak dışarı yani tekrar toprağa bırakırlar. Bu atıklar ise, oldukça yüksek besin değerine sahip gübreleri oluşturur. Solucanların gece beslenmeleri sonucu oluşan bu maddeye humus adı verilir. Yeterli miktarda gübre oluşabilmesi için, belli miktarda solucan gerekir.
Solucan gübresi kullananlar diğer kimyasal gübre kullanıcılarına kıyasla, ürünlerinde daha fazla verim elde ederler. Sıvı gübre kullanımı için sıvı solucan gübresi denenmelidir. Bu sayede verim ve kalite artışıyla birlikte sıvı gübre kullandığınız için gübre maliyetleriniz düşecektir.
Sıvı Solucan Gübresi Nedir?
Sıvı solucan gübresi, solucanlardan elde edilen organik gübrenin, sıvı hale getirilmesinin bir sonucudur. Solucanların midelerinde bulunan, toprak için fayda sağlayan çok fazla mikroorganizma bulunur. Bu aminoasitler ve enzimler, toprakta oluşması muhtemel hastalıkların önüne geçer. Solucanların sindirim sistemlerinde bulunan doğal sıvıya Sölom sıvısı adı verilir. Bu sıvı, patolojik bitki hastalıklarını önleyici özelliğe sahiptir. Sıvı solucan gübresi kullanımının sağlayacağı faydalar şu şekilde olacaktır;
- Bitkinin direnci, köklerin gücü artar.
- Bitki daha hızlı yetişir ve bitkiden tam verim alınır.
- Soluncan gübresi kullanılarak yetişen bitkilerde hastalık görülme olasılığı oldukça düşüktür.
- Solucan gübresi kullanılarak yapılan gübreleme işlemlerinde, besinler uzun süre boyunca toprakta muhafaza edilir ve bitkilerin beslenebilme süreleri uzar. Bu sebeple, toprak sık sık gübrelenme ihtiyacı hissetmez.
Solucanlar, şehirlerde beslendikleri zaman elde edilen gübre yarar sağlamaz. Tam tersi içerdiği kimyasallar nedeniyle, bu gübre zararlıdır. Yapay solucan çiftliklerinde faydalı solucan gübreleri elde edilir. Solucan gübresi sıvı olarak kullanıldığında, toprağa daha erken nüfuz eder ve gübreden alınacak verim artar. Sıvı gübre olarak sıvı solucan gübresi kullanılabilir. Sıvı gübre ihtiyacınızı sıvı solucan gübresi ile karşıladığınızda muhteşem sonuçlar elde edilir.
Sıvı Solucan Gübresi Uygulaması Nasıl Gerçekleşir?
Sıvı solucan gübresi kullanım şekli, oldukça kolaydır. Gübre uygulanırken izlenecek adımlar şöyledir;
- Gübrelenecek olan bitki sebze ise, 50 ya da 60 gram miktarında sıvı gübre, fide çukurlarına yerleştirilerek çukurlar toprak ile örtülür ve ardından sulama işlemi gerçekleştirilir. Gübrelenecek olan bitki meyve fideleri ise, aynı işlem, gübre 1,5 kg olmak kaydı ile uygulanır.
- Yetişkin meyve ağaçları gübreleme işleminde, ağacın düştüğü gölge alanı kadar kazılacak olan çukura, çukurun çapı ile eşdeğer miktarda gübre koyulur ve çukurun üzeri toprak ile örtülerek sulama işlemi gerçekleştirilir.
- Kişiler eğer tohum ile fide yetiştiriciliği yapmaktalarsa, normal karışımın 1/3’ü kadar solucan gübresi, karışıma eklenerek gübreleme işlemi gerçekleştirilir.
- Süs ve saksı bitkilerinde, saksıların üzerinden ince bir toprak katmanı dışarı çıkarılır. Daha sonra bu kısım, sıvı gübre ile doldurulur. Gübre eklenirken, altta kalan toprağın tamamen kapanmasına dikkat edilir. Daha önce çıkarılmış olan toprak ile saksının üstü örtülür ve bitki sulanır.
Böylece, bitkilerden ve tarım faaliyetlerinden alınacak olan verim de maksimum hale getirilir. Sıvı gübre olarak sıvı solucan gübresi kullanılmalıdır.