Solucan Yetiştiriciliği

Solucan yetiştiriciliği günümüz Türkiye ‘sinde yavaş yavaş önemini kazanmaya başlamıştır. Organik tarımın sektörde günden güne daha fazla tercih edilmeye başlanmasıyla birlikte organik gübre talepleri de artmış bulunmaktadır. Organik gübre çeşitlerinden biri olan solucan gübresi üretimi için de solucan yetiştiriciliği yeni bir girişimcilik kolu olarak sektördeki yerini almıştır. Şu ana kadar iç piyasadaki organik gübre üretiminin sadece %5’ini sağlayabilen solucan üretim tesislerine kısa vadede oldukça fazla ihtiyaç duyulacağı anlaşılmaktadır.

Solucan yetiştiriciliği, küçük bir bütçeyle tesis gerekmeden başlanılabileceği gibi büyük yatırımlarla da başlanılabilecek büyük bir potansiyele sahiptir. Solucanın hızlı çoğalan biyolojik yapısı gereği, uygun ortam şartları sağlandığında 2 veya 3 ay gibi kısa sürelerde 20 katına ulaşması mümkündür. Üretim tesislerinde hem solucanlar yeni çiftlik sahiplerine yatırım amaçlı satılmakta hem de solucan gübresi üretiminde kullanılmaktadır.

Solucan yetiştiriciliği için önemli olan bu yatırım için ayrılabilecek doğru alanın ve hızlı üreyebilen solucan cinsinin seçilmesi, seçilen alana uygun adette solucan satın alınması ve uygun ortam şartlarında doğru beslenmeleridir. Solucan yetiştiriciliği nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim.

Solucan Yetiştiriciliği Teşvikleri

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, organik tarıma sağladığı teşviklerin kapsamına solucan yetiştiriciliği de almaktadır. Özellikle pazarda ciddi bir ihtiyaç arz eden organik gübrenin üretimi devlet tarafından da desteklenmektedir. Çok büyük bir oranda ithal edilmekte olan organik gübrenin Türkiye’de üretilmesi için çiftliklerin kurulmasından, ürünün çiftçiye ulaştırılmasına kadar önemli teşvikler bulunmaktadır. Solucan yetiştiriciliği teşvikleriyle her geçen gün sayıları artan üretim tesisleri ve buna bağlı olarak artan üretim miktarı, piyasada satış fiyatlarının azalmasına ve böylelikle tarımda kullanım alanlarının gelişmesine sebep olmaktadır. Organik tarımın daha geniş alanlarda yapılması, toprağın zenginleşmesiyle birlikte sağlıklı gıdaların da üretimine yol açmaktadır. Son dönemlerde üretim tesislerine yapılan bakanlık denetimleri, hem üreticiyi bilinçlendirmeye devam etmekte hem de yapılan teşviklerin doğru yolda ilerlediğini göstermektedir. Verimin artmasıyla gıda üreticilerinin kazançlarının yükselmesi, bu ürünlere olan güveni arttıracak, ilginin sürekliliğini sağlayacaktır. Solucan yetiştiriciliği kosgeb destekleri için sayfamızı ziyaret ederek fikir elde edebilirsiniz.

Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Solucan Yetiştirme Teknikleri Nelerdir?

Solucan Gübresi Üretimi

Solucan üretiminde en çok tercih edilen, hızlı üremesi sebebiyle Kırmızı Kaliforniya cinsi solucanlardır. Solucan yetiştiriciliği gözde meslekler arasına girmeye başlayacaktır. Alınan solucanlar, kapalı bir alanda metrekareye 10000-30000 adet gelecek şekilde kompost (toprak-gübre karışımı) içinde dağıtılır. Beslenmeleri için ot, yaprak, saman, kabuk ve posalar da komposta eklenebilir. Kompostun düzenli olarak karıştırılması ve nemli tutulması önemlidir. Solucanların büyümeleri için düzenli olarak yüzeye kompost takviyesi yaptığınızda solucanlar yüzeye yaklaşırlar. Yüzeydeki solucanlar belirli bir olgunluğa ulaştıklarında sıyrılarak farklı alanlara alınırlar ve yemleme yöntemiyle komposttan delikli kasalara ayrıştırılırlar. Solucan yetiştiriciliği organik gübre üretimi için kaçınılmaz temel taşıdır. Bu kasalarda oluşan gübreler elenir ve satışa hazır hale gelirler. Bu süreçlerin doğru uygulanabilmesi için en önemli iki konu ortam ısısı ve nemidir. Ortamın 15-25 derece arasında sıcaklıkta tutulması solucan kayıplarını önler. Buna ek olarak komposttaki nemin fazla tutulması solucan ölümlerine, az tutulması yetersiz beslenme sebebiyle verimin düşmesine sebep olur. Doğru olan nem miktarı, toprağın sürekli ıslak olması, fakat sıkıldığında suyun damlamayacak miktarda bulunmasıdır. Solucan yetiştiriciliği organik tarım için önemli bir konudur.

Solucan Gübresinin Faydaları Nelerdir?

Solucan gübresi, granül yapısı gereği toprağın havalanması ve su geçirgenliğinin artmasını sağlayarak toprağın doğal kaynakları daha iyi kullanmasını sağlar. Yapısındaki doğal bakterilerin fazlalığı, bitkilere dayanıklılık verir. Bitki gelişimini destekleyerek ve kayıpları önleyerek verimliliği arttırır. Toprağı toksik maddelerden temizleyerek ve humusu çoğaltarak toprağın sağlıklı hale gelmesini sağlar ve ekolojik dengeyi korur. Çimlenmeyi arttırarak tohum maliyetlerini düşürür, erken hasat alınmasını destekler. Solucan yetiştiriciliği de desteklenmelidir. Bitkilerde, kimyasal gübrelerle oluşabilen kanserojen maddelere sebep olmayarak tamamen doğal ve sağlıklı organik sebze ve meyve üretiminde kullanılır. Topraktaki sağlıklı minerallerin çeşitliliği, bu sebze ve meyvelerin daha lezzetli ve canlı olmalarını da sağlar. Sebze verim gübresi olarak da kullanılan sıvı solucan gübresini sizlerde deneyebilir faydalarını gözlemleyebilirsiniz.

Diğer makalemize de göz atmak ister misin?  Solucan Üretimi Nasıl Yapılır? Solucan Üretiminin Faydaları Nedir?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*